Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisi ile ilgili uyarılar peş peşe geliyor. Evi, iş yeri ve arsası olanları ilgilendiren emlak vergisi, gayrimenkul sahiplerinin sahip olduğu taşınmazların değeri üzerinden alınan bir yerel vergi çeşidi.
Emlak vergisi, gayrimenkulün türüne ve yer aldığı bölgeye göre farklı oranlarda hesaplanıyor.
Emlak vergisi hesabı, Konutlar için: Satış değerinin binde biri, Araziler için: Satış değerinin binde biri, Arsalar için: Satış değerinin binde üçü şeklinde yapılıyor.
EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR? ÖDENMEZSE NE OLUR?
HalkTV'de yer alan habere göre; gayrimenkul sahipleri, emlak vergisi ödemelerini iki taksitle gerçekleştirebiliyor. Bu kapsamda, ilk taksit 1 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri de 1 Eylül ile 30 Kasım arasında yapılıyor.
Emlak vergisi ödemeleri, bağlı olunan belediyenin vezneleri, yetkili bankalar ve e-Devlet kapısı aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor.
Gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisi ödemelerini geciktirmemesi gerekiyor. Çünkü emlak vergisi ödemesinin gecikmesi durumunda, gecikme zammı ödemek zorunda kalınabiliyor, yasal işlem başlatılabiliyor ve bu şekilde tapu sahibinden alınabiliyor. Ayrıca, kredi notu da olumsuz etkileniyor.
Şu anda emlak vergisinin ilk taksitlerinin ödeme süreci başladı. Gayrimenkul sahiplerinin Emlak vergisi ödemesinde gecikmemek ve tapusunu korumak için 31 Mayıs 2024 tarihine kadar ilk taksit ödemesini yapması gerekiyor.
Emlak vergisi sorgulamaları e-Devlet kapısı üzerinden yapılabiliyor.
Ayrıca, söz konusu vergi ile ilgili detaylı bilgilere bağlı olunan belediyelerden, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesinden ve vergi danışmanlarından erişilebiliyor.
KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde taşınmazı olan herkes emlak vergisini ödemekle yükümlü. Ancak emlak vergisinden muaf olunan bazı şartlar bulunuyor. İşte o şartlar:
- Herhangi bir gelire sahip olmayanlar
- Emekliler
- Şehit aileleri ve çocukları
- Gaziler
- Engelliler