İzmir’de en fazla kiralık konut talebinin şehrin merkezlerine değil, şehir merkezi dışına olduğunu açıklayan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, “Şehir merkezine 1 saat mesafeye bile talebin çok olduğunu gördük.'' dedi.
KİRALIK KONUT YETERSİZLİĞİ DEVAM EDİYOR!
İzmir’de artan fiyatlar ve arz eksikliğinden dolayı kiralık konut yetersizliği devam ediyor. Yaz aylarında evliliklerin daha fazla olması da kiralık ve satılık konut talebinin artmasına neden oluyor. Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşların köylerine geri dönmeyi tercih etmeye başladığını ancak yine de kiralık konutta arz yetersizliğinin devam ettiğini belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, tersine göç başladı.
Eskiden, İstanbul, İzmir ve Ankara'nın taşı toprağı altın denilmesinden dolayı köyden kente göç olduğunu belirten Akgün, '' ekonomik sıkıntılardan dolayı artık insanlar geçinememeye ve köylerine geri dönmeye başladı. İstanbul'da yaklaşık 300-400 bin kişi geri döndü.
İzmir'de bunun 130 bin kişi olduğu iddia ediliyor. Her ne kadar geri dönen köylere giden insanlar da olsa; baharın gelmesiyle kiralık konut talebinin oluşması, arzın olmaması, yeni evlenecek kişilerin ya da ayrılan çiftlerin olması kiralık daire sıkıntısının hala devam etmesine neden oluyor" dedi.
KİRALIK DAİRELER 1 VEYA 2 GÜN İLANDA KALIYOR, SATILIK KONUT TALEBİ ÇOK AZ...
Egepostası'nda yer alan habere göre; bankaların faizleri yüksek tuttuğu için konut satışının çok fazla olmadığını belirten Akgün, “Kur korumalı mevduattan elde edilen gelir ile yatırım yapayım diyen insanların aldığı konutun yansıması var. Bir de hülle satışları mevcut. Bu da borcundan dolayı insanlar yakınlarına konutlarına devretmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla gerçek satışlar değil.
Önümüzdeki mayıs ayından itibaren temmuz ayına kadar kiralık konutlardaki fiyat artışları yüzde 40-50’yi bulur. Çünkü arz, üretim ve boşaltılan ev çok fazla yokken, talep çok fazla. Piyasalarda kiralık daireler ya 1 ya da 2 gün ilanda kalıyor" ifadelerini kullandı.
KİRA BEDELLERİ VATANDAŞI ŞEHİR MERKEZİNDEN KAÇIRDI...
En fazla talebin şehir merkezlerine değil, şehir merkezi dışına olduğunu vurgulayan Akgün, “Şehir merkezine 1 saat mesafeye bile talebin çok olduğunu gördük. Çünkü konut kiraları daha düşük. Vatandaş artık bütçesine göre bir ikamet ve barınma sorunu çözmeye çalışıyor.
Örneğin, Menemen'de insanlar daha rahat ev bulup alabiliyor. Kemalpaşa aksında Ulucak çok büyüdü. Torbalı aksi çok büyüdü. Ayrıca İZBAN hattının geçtiği her yerlerde nüfus yoğunluğu var. İzmir ve bu ilçeler artık birleşme noktasına geldi" diye konuştu.