Yüksek faiz, enflasyon, döviz kurları sebebiyle azalan konut talebi, geri dönüş sürelerinin Türkiye'ye oranla daha kısa olması ve yüksek kira getirisi nedeniyle yurt dışını tercih etmeye başladı. İşte ayrıntılar...
Yüksek enflasyon ve maliyet artışları sebebiyle Türkiye'deki gayrimenkul fiyatları Avrupa şehirleriyle yarışır hale geldi. Açıklanan son rakamlara göre; Türkiye'de bir konutun pazarlama süresi 1 yılda 60 günden 86 güne, İstanbul'da ise bu rakam 61 günden 91 güne çıktı.
Konut kredisindeki yüzde 4'e yükselen artış oranları da konuta erişimi daha zor hale getiriyor.
Gazete Duvar'dan Didem Mercan'ın haberine göre; Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, bunun sonucunda yatırımcıların Türkiye'de yeni bir konut almak yerine Avrupa ülkelerinde konut edinme eğiliminin gün geçtiğikçe arttığını vurguladı.
Dünya genelinde satın alınacak ya da kiralanacak uygun fiyatlı konut eksikliği, küresel konut krizini körüklüyor. Dünya Bankası, 2025'e kadar 1,6 milyar insanın küresel konut sorunundan etkilenmesini öngörürken, Uluslararası Para Fonu'nun verilerine göre çoğu ülkede konut fiyatları gelirlerden daha hızlı yükseldi.
Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke olan Türkiye'de de konut piyasasına erişim, gen geçtikçe daha da zorlaşıyor. TÜİK tarafından her yıl yayımlanan konut sahipliği oranını da gösteren "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri"ne göre; Türkiye'de
konut sahipliği bir önceki seneye göre 0.8 puan azalarak 2022 yılında yüzde 56.7 oldu. 2002-2022 yılları arasındaki veriler dikkate alındığında bu oranın, 2002 yılından beri en düşük ev sahibi olma oranı olduğu belirlendi.
Yüksek faiz oranları, enflasyon, döviz kurları sebebiyle ciddi şekilde düşen konut alıcılarının talebi, geri dönüş sürelerinin Türkiye'ye oranla daha kısa olması ve yüksek kira getirisi gerekçesiyle, gayrimenkul yatırımları sınırları aşıyor. Yatırımcıların en çok talep gösterdiği ülkelerin başında ise İngiltere yer alıyor.
Yatırım yaparken amortisman sürelerinin kişinin tercihinde büyük role sahip olduğunun altını çizen Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, İngiltere'deki projelerin Türkiye'deki eşdeğerlerine aynı para harcandığında yüzde 65'in üzerinde kira getirisi elde edilebileceğine vurgu yaptı.
"Bu durum Türkiye'de yükselen ev fiyatları karşısında yurt dışı yatırımını daha cazip hale getirdi. Türkiye fiyatlarıyla yurt dışında konut alabilirsiniz" diye konuşan Buse Tanıl Jeffery, İngiltere'de konut satın almanın yatırımcılara daha cazip göründüğünün altını çizdi.
Buse Tanıl Jeffery, konuya ilişkin açıklamasını "Konut fiyatları düşük olduğu için kira getirisi daha yüksek ve ev fiyatlarının artma potansiyeli daha fazla. Bu durumda İstanbul'da bir evin kendini amorti etmesi uzun yıllar alırken, İngiltere'de bu çok daha hızlıdır" diyerek tamamladı.