Ekonomimcom köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde seçim sonrasında başlayan yeni vergi tartışmalarını kaleme aldı. Tolu, söz konusu yazısında 2024'ün başında gündeme gelen vergi değişiklikleri ile ilgili Torba Yasa çalışmalarının, alınan bir kararla yerel seçimlerin sonrasına bırakıldığını anımsattı.
Abdullah Tolu, seçim sürecinin tamamlanmasıyla beraber, şimdi sırada OVP’de yer alan ve Temmuz ayına kadar sonuçlandırılması öngörülen yeni vergi düzenlemelerinin yer aldığını söyledi.
Tolu, aslında Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in bugüne kadar yaptığı açıklamaların bazılarında yapılacak yeni düzenlemelerle ilgili ciddi ipuçları verdiğinin altını çizdi.
Abdullah Tolu, 7597 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan Orta Vadeli Program'da vergi ile ilgili belli başlı üç konu olduğuna dikkat çekti ve bunları şu şekilde sıraladı:
1) Vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun yükseltilmesi, orta vadede doğrudan vergilerin de payının artırılması,
2) Vergi harcamalarının incelenerek; etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması,
3) Kayıt dışılıkla mücadele edilmesi.
Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, şu an yüzde 1, 10 ve 20 olarak uygulanmakta olan KDV oranlarında bir yükselişe gidilmediğine, fakat yüzde 1 ve yüzde 10 KDV’ye tabi olan mal ve hizmetlerin yer aldığı listelerde değişiklikler olabileceğine vurgu yaptı.
Ayrıca, Bakan Şimşek'in ÖTV konusuna değinmemesinin ardından sosyal medyada ÖTV oranlarında artışa gidilebileceği iddiaları gündeme geldi.
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE YENİ DÜZENLEME
Ekonomimcom köşe yazarı Abdullah Tolu, gayrimenkul sektöründe özellikle ikinci el piyasasında ciddi vergi kayıplarının söz konusu olduğunun altını çizdi.
"Bu durum tamamen halk arasında belediye rayici denilen tutardan gayrimenkullerin alınıp satılması işleminde yaşanıyor. Gayrimenkuller tapuda gerçek satış bedelinden değil de bu bedele göre oldukça düşük belediye rayici bedelinden alım satım işlemine konu yapılıyor" bilgilerini veren Tolu, bu durumun da tapu harcı başta olacak şekilde gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV ve tapu harcı kaybına sebep olduğuna dikkat çekti.
Tolu, gayrimenkul sektörünün bu kaybın önüne geçilmesi için tapuda gerçek satış bedeli üzerinden işlem yapılmasını ancak tapu harcı oranlarının düşürülmesini istediğini belirtti.
"Maliye burada tapu harcındaki indirime takılmamalı, bu satışlarda ortaya çıkan gelir vergisi başta olacak şekilde kurumlar vergisi ve KDV kaybına yoğunlaşmalı. Bir sektörün kendi sektöründe oluşan haksız kazancın vergilendirilmesini istemesi son derece önem arz ediyor. Bu husus gözardı edilmemeli" ifadelerine yer veren Tolu, daha önce kamuya yansıyan başka bir konuya da değindi.
Tolu, birden fazla konutu olanlardan emlak vergisinin farklı oranlarda alınmasına ilişkin düzenlemenin de güündemde olduğunu belirtti ve "Konut ve iş yeri kiralamalarındaki vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi için, bu sözleşmelerin e-devlet üzerinden yapılmasına ilişkin düzenlemenin de yasalaşması öngörülüyor" diyerek açıklamasını sonlandırdı.