Son zamanlarda ekonomi politikalarının sonucunda tüm kredi çeşitlerinde faizler arttı. Artan faiz oranları ve kısıtlamalar hem taşıt hem de konut kredisini durma noktasına getirdi.
BDDK tarafından açıklanan rakamlara göre; konut kredileri sektörde yılsonuna göre yalnızca yüzde 1,3 yükselirken; kamuda yüzde 5 düştü. Taşıt kredileri ise yüzde 5,8 düşerken, sektör genelinde en yüksek düşüş yine kamu bankalarında oldu.
Ekonomimcom'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; Merkez Bankası ve yeni ekonomi yönetimiyle beraber değişen enflasyonla mücadele politikaları yüksek faizler, krediler üzerinde makroihtiyati tedbirler getirdi. Politikaların sonucunda tüm kredi türlerinde faizler arttı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık verilerine göre 19 Nisan itibarıyla 19 Nisan haftasında konut kredi faizi 0.84 puan artışla yüzde 44,94 olurken, taşıt kredi faizi ise 1 haftada 33.27 puan düştü ve yüzde 23,76'ya geriledi. Bu gerileme talebe yansımadı.
Merkez Bankası makroihtiyati önlemler kapsamında taşıt kredilerinde bankalara yüzde 2 büyüme sınırı getirirken; BDDK da geçtiğimiz ay elektrikli araçlara yönelik kredi limit ve vadelerine yeni sınırlar koydu, yüksek fiyatlı araçlar için kullanılan kredilerin vadesi kısaldı. Konut kredileri ile ilgili bir düzenleme ise bulunmuyor.
Konut kredisi faizi geçtiğimiz yılın sonunda 3.44 puan artışla yüzde 44,94 seviyesinde iken taşıt kredisi faizi ise geçen yıl sonuna göre 9.55 puanlık düşüşle yüzde 23,76 seviyesinde seyrediyor.
KONUT HACMİ, İSTANBUL'DAKİ BİR EV FİYATI KADAR ARTTI
Bütün bunlar konut ve taşıt kredisine olan talebi olumsuz etkiledi. BDDK’nın haftalık verilerine göre sektörde konut kredisi hacmi 438 milyar 351 milyon TL civarında seyrediyordu. Ocak ve şubat aylarında gerileyen hacim martta hafif kıpırdandı ve 19 Nisan itibariyle 444 milyar 281 milyon TL'ye çıktı. Fakat bu oldukça sınırlı yüzde 1,3 yani 5.93 milyar TL'lik artışı belirtiyor.
Kaba bir hesapla İstanbul'da sıradan bir konut fiyatı kadar artış oldu konut kredisi hacminde.
EN ÇOK KONUT KREDİSİ BAKİYESİ KAMU MEVDUAT BANKALARINDA
Kamu mevduat bankaları konut kredilerinde yüzde 56,1'lik payın sahibi durumunda. En fazla konut kredisi bakiyesi kamu mevduat bankalarında yer alıyor. Kamu mevduat bankalarında yılsonunda 262 milyar 114 milyon TL olan konut kredisi hacmi 19 Nisan'da 249 milyar 222 milyon TL'ye düştü. Bu yüzde 4,9'luk yani 12.9 milyar liralık kayıp yaşandığını ortaya koyuyor.
Konut kredi hacminin yüzde 23,6'sını oluşturan yerli özel mevduat bankalarında geçtiğimiz yıl sonuna göre konut kredisinde büyüme 14.1 milyar TL olurken, yüzde 10,6'sını oluşturan yabancı mevduat bankalarında ise 3.9 milyar TL'lik yükseliş oldu.
Yerli özel mevduat bankalarının konut kredisi bakiyesi 104 milyar 940 milyon TL, yabancı mevduat bankalarında ise 47 milyar 6 milyon TL seviyesinde seyrediyor.
Taşıt kredisi ise kamu, yerli ve yabancı mevduat bankalarına daha homojen şekilde yayılmış halde. 19 Nisan itibariyle sektörün genelinde taşıt kredisi hacmi 90 milyar 220 milyon TL seviyesindeyken, geçtiğimiz yıl sonunda bu rakam 95 milyar 807 milyon TL idi. ani 5.59 milyar liralık, yüzde 5,83'lük kayıp mevcut.
Taşıt kredilerinin yüzde 27,74'üne sahip olan kamu mevduat bankalarında taşıt kredisi hacmi 19 Nisan itibariyle 25 milyar 32 milyon TL olarak belirlendi ve geçtiğimiz yıl sonuna göre yüzde 11,9'luk kayıp olduğu belirlendi. Yani 3.38 milyar TL düşüş var.