Türkiye’de enflasyon etkisiyle ortaya çıkan ekonomik krizle beraber barınma sorunu da gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Konut kiralarında yaşanan yükselişler, vatandaşların hayatını en çok etkileyen sorunlar arasında bulunuyor.
Sosyal medyada bir araştırmaya göre 2015'ten beri dünya çapındaki kira artışlarında Türkiye’nin açık ara birinci olduğu ileri sürüldü.
Boşuna Tıklama isimli kullanıcının X sosyal medya hesabından "2015'ten beri dünya çağında kira artışlarını inceleyen bir araştırmada Türkiye açık ara birinci oldu" diyerek paylaştığı grafik gündeme oturdu.
OECD'NİN ARAŞTIRMASINA GÖRE TÜRKİYE ZİRVEDE
Teyitorg'da yer alan habere göre; Yapılan paylaşımda, bahsedilen araştırmaya ilişkin bir kaynak gösterildiği ve “Housing Prices” (konut fiyatları) ifadesinin olduğu belirtildi. Google üzerinde “housing prices” ve “graph” (grafik) anahtar kelimeleriyle arama yapıldığında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) internet sitesi karşınıza çıkıyor.
Araştırmanın OECD’ye ait olduğundan emin olmak amacıyla paylaşımdaki görsel ile tersine görsel arama yapıldığında, benzer grafik fotoğraflarının OECD sitesinden ya da OECD kaynaklı paylaşımlardan olduğu belirlendi.
Tersine görsel arama sonucunda “Informal Economy” adlı bir X hesabından paylaşım olduğu görüldü, bu hesapta da iddiadaki grafiğin olduğu bir paylaşım yer aldığı tespit edildi. Söz konusu bu paylaşımda kaynak olarak OECD gösteriliyor.
Google’da “OECD research housing prices” ifadesiyle arama yapıldığında ilgili araştırmaya erişilebiliyor.
TÜRKİYE'DE KİRALAR 2002'DEN BUGÜNE 17 KAT ARTTI
OECD üyesi 38 ülke ve üyeliğe aday altı ülke arasında gerçekleştirilen araştırmada konutlardaki kira artış oranlarında inceleme yapılmış. Araştırmanın 1956'da bbaşladığı ve her geçen sene güncellendiği görülüyor.
Araştırmada yer alan grafik, 2015'ten bu güne olan sürece yer veriyor. Araştırmaya göre bu süreçte Türkiye’deki konutlarda kiralar ortalama yüzde 419 yükseliş kaydetmiş. Türkiye bu alanda açık ara en önde yer alıyor.
Araştırma çerçevesindeki ülkelerden sadece Japonya’da kiralarda düşüş olduğu görülüyor. Yunanistan’da ise konut kiraları 2015 senesiyle bugün kıyaslandığında farklı değil.
Araştırmaya göre Türkiye’den sonra gelen ilk ülke Macaristan oluyor. Macaristan’daki konut kiralarında 2015'ten bu güne yüzde 74’lük bir yükseliş söz konusu.
Grafik üzerinde farklı aralıkları görüntüleyerek karşılaştırma da yapılabiliyor. Araştırmaya göre 2002'den bugüne kadar konut kiralarındaki artış yaklaşık 17 kat.
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,28 oranında yükseldi. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun Geçici Madde 2 hükümlerine göre 1 Temmuz 2024'e kadar konutlar için yapılan kira sözleşmelerinde kira bedeli bir önceki haline göre en fazla yüzde 25 oranında yükseltilebilecek. Fakat kanunun kiracı ve ev sahipleri arasında ne kadar uygulandığı da muamma konusu.
Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı’nın arabuluculuk sistemiyle bir çözüm önerisi mevcut. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un 18 Aralık 2023 tarihli açıklamasına göre kira uyuşmazlığı durumlarında 1 Eylül 2023 tarihinden beri 76 bin 780 dosyada arabulucuya başvuru yapıldı. Tunç, bu davaların 32 bin 78’inin anlaşmayla sonuçlandığına dikkat çekti.
Türkiye’de kiraların ve barınmanın bir sorun olduğu kaçınılmaz bir gerçek.
Kaynak: emlakkulusi.com