ŞİFRENİZİ PAYLAŞMAYIN
Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için yurttaşların tapu müdürlüklerindeki işlemlerinin hızlandırılmasına yönelik vaatte bulunan yetkisiz kişilere itibar etmemeleri gerekli. Ayrıca konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre tüm bunlar dışında yetkili olmayan kişilerce konutunu satmak isteyen kişilere ait şifre, belge ve bilgilerin ele geçirilmesi dolandırıcılık riskini artırıyor. Bu nedenle kişiye özel olan e-Devlet ve Web-Tapu şifresinin kimseyle paylaşılmaması gerekli. Söz konusu işlem başvurusu, iş takibi gibi nedenler ile şifre isteyen kişilere şifrenin verilmemesi önem arz ediyor.
BİLGİLERİ SAKIN VERMEYİN
Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre şifrenin verileceği kişiler pek çok kişisel bilgiye ulaşabileceği gibi vatandaşın adına işlem de yapabiliyor. Genel Müdürlük, "Tapu müdürlük personeli de dahil olacak şekilde hiç kimse sizden kişisel bilgi istemez, şifrenizi soramaz. Sizden kişisel bilgilerinizi ya da e-Devlet Şifrenizi yardımcı olmak için telefon, e-posta gibi yollar ile isteyen kişilere karşı dikkatli olunuz, bilgilerinizi vermeyiniz" dedi.
RANDEVUNUZU ALIN
Krediyle konut alımlarında tapu işlemleri için randevu bankalar tarafından alınırken, kredisiz konut alım-satımlarında da yurttaş kolay bir biçimde tapu randevu işlemini yapabiliyor. Telefonla Alo-181 Çağrı Merkezi aranarak işlem randevusu alınabildiği gibi e-Randevu internet sitesi üzerinden işlem randevusu veya Web-Tapu internet adresi üzerinden doğrudan başvuru oluşturularak tapu randevusu da alınabiliyor. İhtiyaç durumunda tapu müdürlüklerinde bulunan danışma veya başvuru masalarından da yardım alınabiliyor. Yurttaşlar gayrimenkul alımsatımından önce ilgilendikleri gayrimenkulün yerini parsel sorgu web adresinden öğrenebildikleri gibi tapu müdürlüklerindeki başvurularının son durumunu da tapu başvuru sorgulama ekranından sorgulayabiliyor. Tapu işlemlerine ilişkin harç ve döner sermaye ücretleri gişe ve gişe dışı tahsilat kanalları olan internet bankacılığı ya da ATM e-tahsilat ekranlarından görüntülenerek ödemeler yapılabiliyor. Her türlü iş ve işlem dijital ortamda hızla ve rahat bir şekilde ilerlediği için vatandaşın tapu işlemleri için kimseden yardım almasına gerek de kalmıyor.
İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER
Öncelikle işlemlerinizi hızlandırma vaadinde bulunan yetkisiz kişilere kesinlikle itibar etmeyin. Bunun dışında kişiye özel olan e-Devlet ve Web-Tapu şifresini asla kimseyle paylaşmayın. İşlem randevunuzu her zaman kendiniz alın. Tapu müdürlüklerindeki başvurularınızın durumunu tapu başvuru sorgulama ekranından mutlaka sorgulayın.
Yapacağınız tapu işlemleri için kimseden yardım almayın. E-devlet üzerinden beyan edilmiş olan doğru telefon numarasına kısa mesajla bilgilendirmesini dikkate alın.
RANDEVU NASIL ALINIR?
Randevu almak için telefon ile Alo-181 Çağrı Merkezi'ni arayarak işlem randevusu alabilirsiniz. E-randevu web sitesi üzerinden işlem randevusu alabilirsiniz. Web-Tapu internet adresi üzerinden de doğrudan başvuru yapabilirsiniz.
E-DEVLET'TE KAYITLI NUMARAYA KISA MESAJ ATILIYOR
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre tapu sicil kayıtlarının güvenliğinin artırılması amacına yönelik olarak gayrimenkulle ilgili maliklerinin isteğiyle veya istek dışı gerçekleşecek herhangi bir işlem yapıldığı zaman e-Devlet üzerinden beyan edilen doğru ve güncel cep telefonu numarasına kısa mesaj yoluyla bilgilendirme de yapılıyor. Söz konusu bu yeni uygulamayla yurttaşların adlarına kayıtlı taşınmazlar, dolandırıcılık ve sahteciliğe karşı korunuyor. Ayrıca vatandaşlar e-Devlet hizmeti kapsamında; tapu harçlarını sorgulayabildikleri gibi gayrimenkullerin tapu bilgilerine ve detay bilgilerine ulaşılabiliyor. Telefon ve adres bilgilerini beyan edilebiliyor ve söz konusu bu sistemde kayıtlı olmayan T.C. kimlik numaralarının entegrasyonunu beyan esası ile sağlayabiliyor.