Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Konut kredisi başvurusu yapmak istenildiğinde öncelikle kredi alınacak bankaya karar verilmesi gerekir. Her bankanın kredi başvuru yolları farklılık gösterebilir. Sonrasında bankaya konut kredisi başvurusu yapılmalıdır. Başvuru olumlu sonuçlandıktan sonra gelir belgesi ve tapu ile bankaya giderek kredi alım süreci başlatılmalıdır. Bu süreçte ekspertiz uzmanları satın alınacak eve giderek evin değerini belirler ve talep edilen kredi tutarına uygun olup olmadığı böylece teyit edilir.
Başvurunuz olumlu sonuçlandıktan gelir belgesi ve tapu ile şubeye giderek sürecinizi başlatabilirsiniz. Sonra ekspertiz uzmanları satın almak istediğiniz evin ekspertiz değerini belirler. Belirlenen ekspertiz değerinin yüzde 80'ine kadar 3-240 ay vade aralığında konut kredisi alınabilmektedir. Evin geri kalan yüzde 20'si için peşinatınızın olması gerekmektedir.
Konut Kredisi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Konut kredisi başvuru onayından sonra gerekli belgelerle kredi alım sürecinin başlatılması gerekmektedir. Konut kredisi için gerekli evraklar dediğimizde; tapu, nüfus cüzdan fotokopisi, kira geliri varsa tapu, gelir belgesi, maaşlı çalışanlar için hizmet dökümü, sigortalılık tescil ve hizmet kaydı belgesi gerekir. Konut kredisi çeken kişiler bir firma sahibiyseniz vergi levhası, mali verilerin olduğu belgeler istenmektedir.
Konut Kredisi Neye Göre Çıkar?
Satın alınacak konutun krediyle alınabilmesi için krediye uygun olması gerekmektedir. Öncesinde bu konuda bilgi edinilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde bankadan kredi çıkmaması söz konusu olacaktır. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti olan konutlar konut kredisine uygundur. Öte yandan müstakil ev, yüzde 80’i tamamlanmış konut projeleri de krediye uygun olmaktadır. Hisseli tapular konut kredisine uygun değildir. İpotekli konutlar da yine konut kredisinin çıkmama durumu olduğu konutlardır. İpoteğin kaldırılması ve sonrasında satın alma işlemlerinin gerçekleşmesi gerekmektedir.
Ev Kredisi En Fazla Ne Kadar Verilir?
Konut kredisi peşinat tutarı da sıkça merak edilen konular arasındadır. Konut kredisi peşinatı ekspertizin konuta biçtiği değere göre belirlenmektedir. Değeri 500 bin TL'ye kadar olan konutlar için en az yüzde 10, 500 bin TL üzeri konutlar için en az yüzde 20 peşinat şartı mevcuttur. Peşinat olmadan ev alınır mı sorusu da bir diğer merak edilen konudur. İstenilen peşinat kısmı için ihtiyaç kredisi çekilerek o fark kapanabilir. Öte yandan bazı konut projelerinin gerçekleştirdiği peşinatsız ev alma kampanyaları değerlendirilebilir. Bir diğer yöntem ise ipotek gösterilerek peşinatsız kredi alma yöntemidir.