Bakanlık 4.5 milyon konutu, kira gelirinin doğru beyan edilmesi için takibe aldı. Vergisini gizleyen ev sahipleri tespit ediliyor. Düşük havale veya bir başka hesaba para gönderme konusu da takip ediliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin Mart'ta doğru beyanı için kapsamlı bir çalışma sürdürdüklerini, 4.5 milyon konutu analiz ettiklerini açıkladı. Lüks konutların beyannameleri de güncellenmeye başladı.
Tapu, belediyeler ve bankalarda alınan bilgiler aracılığıyla konut envanteri yenilenirken, artık vergisini gizleyen konut sahipleri de daha kolay tespit ediliyor.
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; kiracısı olan konut sahiplerinin Mart'ta beyannamesini ilgili vergi dairesine vermesi gerekli. Düşük havale ya da bir başka hesaba para gönderme konusu da takip ediliyor.
Vergi tutarının iki katı birinci derece usulsüzlük cezası uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik gösteren bu yıl için 33 bin TL olan istisnadan da faydalanamayacak.
Gayrimenkulleri konut olarak kiraya verenler, gerçek gider usulünü seçmeleri durumunda, buradan elde ettikleri kira gelirinden, oturdukları konut için ödedikleri kira bedelini gider olarak düşürebiliyor. Kira gelirleri vergisinden bağış, eğitim, sağlık ve sigorta masrafları da indirilebiliyor.
KONUT SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA YAPTIRIMI VAR MI?
Kiracı olanlar kira ödemelerini elden veya para transferi ödemesi şeklinde değil, banka aracılığıyla IBAN'a "Kira ödemesi" olarak yollaması gerekiyor. Tersi durumda yasa dışı işlem yapılması sebebiyle cezalarla karşılaşılır.
Ayrıca vergi kaçırma suçu sebebiyle farklı yaptırımlarla da karşı karşıya kalınabilir.
GAYRİMENKUL DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?
Satın alınan gayrimenkulün 5 sene içinde satılması halinde ödenmesi gereken vergi değer artış kazancı olarak ifade ediliyor.
Evin satışıyla birlikte elde edilecek gelirin belli bir kısma bu vergi kapsamında hesaplanarak devlete ödeniyor. Geçtiğimiz sene için bu kazancın 21 bin TL'si, 2024 için de 33 bin TL'si gelir vergisinden istisna tutuluyor.
Değer artışı kazancı elde eden mükelleflerin, gelirlerini elde edildiği yılı takip eden Mart ayında beyan etmeleri gerekli. Vergi ödemeleri de Mart ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde yapılabiliyor.
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ev sahibi tarafından ödeniyor. Evini kiraya verenler 1 sene boyunca 33 bin TL'de düşük kira geliri elde ettiyse herhangi bir vergi ödemiyor. Bu tutarın üstünde gelir elde ettiyse 33 bin TL istisna sayılıyor, üstünde kalan tutar veriliyor.
KİRADA OTURANLAR ÖDEDİĞİ KİRAYI GİDER GÖSTEREBİLİR Mİ?
Sahibi oldukları gayrimenkulleri konut olarak kiraya verenler, gerçek gider usulünü seçmeleri durumunda, buradan elde ettikleri kira gelirinden, oturdukları konut için ödedikleri kira bedelini gider şeklinde düşürebiliyor.
Türkiye'de yerleşik olmayan kişilerin, yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri indirim konusu olmuyor. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması durumunda, "emsal kira bedeli" esas alınıyor. Gayrimenkulün bedelsiz başkalarının kullanımına bırakılması, kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması gibi durumlarda da emsal kira bedeli esası uygulanıyor.
KİRA GELİRİ EKSİK YA DA YANLIŞ BEYAN EDİLİRSE NE OLUR?
Kira geliri elde edebilme potansiyeli olan 4.5 milyon konut masaya yatırıldı. Kiralık olarak kullanıldığı belirlenen adreslerde fiili tespitler gerçekleştirilecek.
Beyan dönemi öncesi hatırlatmalar devam edecek. Beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere illişkin yasal işlemler yapılacak.
Vergi tutarının iki katı kadar birinci derece usulsüzlük cezası uygulanacak. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi cezası tespit ediliyor.