Ara..

Türkiye’de yapı direncini sağlamanın maliyeti 1,2 trilyon dolar!

 Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler ile gündeme gelen Türkiye’deki yapıların dirençlerinin maliyetini açıkladı.

Konuya ilişkin Ekonomim gazetesine yazan Lopez, direnci sağlamanın uzun senelere yayılan finansal kaynak gerektiğini belirtti.

Toplam maliyetin 1,2 trilyon dolar olduğunu belirten Lopez, şunları kaydetti:

“Türkiye’de direnci sağlamanın maliyetine ilişkin üç bileşeni topladığımızda, ülkenin 2022 yılındaki GSYH’sinin yüzde 130’una karşılık gelen yaklaşık 1,2 trilyon ABD Doları rakamına ulaşıyoruz. Bu, depremin toparlanma ve yeniden inşa maliyeti (82 milyar ABD Doları), depreme karşı dayanıklılık oluşturma maliyeti (465 milyar ABD Doları) ve İklim Değişikliği ihtiyaçlarıyla ilgili maliyetin (647 milyar ABD Doları) toplam halidir. Bu tahminlerin hataya tabi olduğunu biliyorum. Ancak, tahminlerin altında yatan analizin kapsamlılığı şu sonuçlara ulaşmak için bizlere yeterli rahatlığı vermektedir: Türkiye'de direnci sağlamak uzun yıllara yayılan çok önemli miktarda finansal kaynak gerektirecektir ve bu sadece kamu sektörünün görevi değildir, kamu sektörü ile özel sektörün işbirliğini, koordinasyonunu ve ortaklığını gerektirecektir.

İşte Humberto López'in o yazısı:

Birkaç hafta önce Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) tarafından sürdürülebilir kalkınmanın finansmanını tartışmak için düzenlenen bir etkinliğe katılmam için bir davet aldım; daha sonra, Dubai’deki COP28 toplantıları kapsamında bir panele katılarak net sıfır dünyaya geçiş sürecinde özel sektörün rolü hakkında görüşlerimi ifade ettim. Bu etkinlikler için konuşma notlarını hazırlarken, (i) Türkiye'de doğal afetlere (hem iklim değişikliğine bağlı hem de deprem gibi) karşı direnci sağlamanın maliyetinin ne olacağını ve (ii) bu kaynakların özel sektörden mi yoksa kamu sektöründen mi gelmesi gerektiğini gösteren hiçbir değerlendirme olmadığını fark ettim. Bunun akademik veya tamamen analitik bir ilgi alanının ötesine geçen ve açık bir şekilde politika arenasına temas eden önemli bir konu olduğunu belirtmek istiyorum. 

Peki, neden bahsediyoruz?

Türkiye’de direnci sağlama konusunu düşündüğümüzde aklımıza gelebilecek ilk şey, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen bölgelerdeki iyileştirme ve yeniden inşa faaliyetleri olabilir. Depremden etkilenen bölgelere birkaç kez gittim ve daha önce de belirttiğim gibi Dünya Bankası'nda bulunduğum 27 yılı aşkın süre boyunca Türkiye'nin güneyinde gördüğüm seviyedeki bir yıkımı daha önce hiç görmedim. Depremlerin hemen sonrasında, bankadaki çalışma arkadaşlarımız tarafından hazırlanan “Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmini (GRADE)” raporunda, depremlerin yol açtığı doğrudan hasarın maliyetinin 34 milyar ABD Doları olduğu tahmin ediyordu. Ancak deprem yaşanan ülkenin Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan bir rapora göre iyileştirme ve yeniden inşa ihtiyaçları (finansal açıdan daha anlamlı bir değişken) 82 milyar ABD Doları civarında olacaktır. Dünya Bankası değerlendirmesinde, hasar kategorilere ayırıldığında, hasarın yüzde 50'den biraz fazlasının konut binalarından kaynaklandığı, yüzde 30'a yakınının konut dışı binalardan kaynaklandığı (hem kamu hem de özel), geri kalanının ise kamu altyapısına ait olduğu ortaya konulmuştur. Bunu bir bağlama oturtacak olursak, 82 milyar ABD Doları Türkiye'nin bir yılda eğitime yaptığı harcamanın yaklaşık 4 katı kadardır.

Açık bir şekilde, tek bir olayın (birbiri ardına yaşanan iki depremi tek bir olay olarak ele alacak olursak) 80 milyar dolarlık maliyete yol açtığını gördüğümüzde, 6 Şubat hasarının tekrarlamasını önlemek amacıyla mevcut bina stokunu dirençli hale getirmek için ne yapılması gerektiğini sorgulamak oldukça doğaldır. Ancak Türkiye'nin şehirlerinde modern deprem yönetmeliklerinin uygulamaya konulduğu 2000 yılından önce inşa edilen mevcut konut stokunun çoğunluğu deprem risklerine karşı oldukça kırılgandır; yaklaşık 6,7 milyon konut binasının dirençli hale gelmesi için yapısal olarak güçlendirilmesi gerekmektedir. Yine Dünya Bankası'ndaki çalışma arkadaşlarımız 2021 yılında bunu yapmanın maliyetinin yaklaşık 465 milyar ABD$ olacağını tahmin etmişti. Bu rakamı yine bir bağlama oturtmak gerekirse, Türkiye'nin GSYH'si (yani ülkede üretilen tüm mal ve hizmetlerin değeri) 2022 yılında 906 milyar dolardı.

Şimdi iklim değişikliğine karşı direnç konusuna geçecek olursak, bu konu ne yazık ki giderek acil hale gelen bir konudur. Örneğin, 2021 yılında Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan taşkınlar neredeyse 100 kişinin hayatını kaybetmesine yol açarak kamu ve özel mülkiyetli altyapıda hasara veya tahribata sebep olmuştur. Benzer şekilde, 2021 yılında Akdeniz bölgesinde yaşanan veya 1700 kilometrekarelik orman alanının yanmasına yol açan orman yangınlarının ülkede bugüne kadar yaşanan en kötü orman yangını olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, Marmara Denizi’nde deniz yaşamını nefes alamaz hale getiren, balıkçılık sektörüne zarar veren ve Karadeniz’e olan tek denizyolu erişimini engelleme riski yaratan bir müsilaj olayı da yaşanmıştır. Bunlar sadece etkilenen toplulukları etkilemekle kalmayan, aynı zamanda daha genel anlamda tüm ekonomiyi etkileyen ve ulusal çapta müdahale gerektiren olaylardır.

İklim değişikliğine karşı önemli kırılganlıklara sahip bir ülke olarak, Türkiye, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak da dahil olmak üzere iddialı uluslararası taahhütlerde bulunmuştur. Dünya Bankası'nın Ülke İklim ve Kalkınma Raporu'na göre, 2022-2040 döneminde bu yönde ilerleme kaydetmenin maliyeti (net bugünkü değer bazında) 647 milyar ABD$ olacaktır. Bu maliyet içerisinde enerji, konut, ulaşım, orman, tarım ve sanayi sektörlerindeki yatırımlar ile azaltma ve direnç oluşturma çabalarının maliyetleri yer alacaktır. Ülke İklim ve Kalkınma Raporundaki analizde ayrıca gerekli yatırımın yaklaşık yarısının kamu sektörüne, diğer yarısının ise özel sektöre tahakkuk edeceği sonucuna varılmıştır.

Türkiye’de direnci sağlamanın maliyetine ilişkin üç bileşeni topladığımızda, ülkenin 2022 yılındaki GSYH’sının yüzde 130’una karşılık gelen yaklaşık 1,2 trilyon ABD Doları rakamına ulaşıyoruz. Bu, depremin toparlanma ve yeniden inşa maliyeti (82 milyar ABD Doları), depreme karşı dayanıklılık oluşturma maliyeti (465 milyar ABD Doları) ve İklim Değişikliği ihtiyaçlarıyla ilgili maliyetin (647 milyar ABD Doları) toplam halidir. Bu tahminlerin hataya tabi olduğunu biliyorum. Ancak, tahminlerin altında yatan analizin kapsamlılığı şu sonuçlara ulaşmak için bizlere yeterli rahatlığı vermektedir: (i) Türkiye'de direnci sağlamak uzun yıllara yayılan çok önemli miktarda finansal kaynak gerektirecektir ve (ii) bu sadece kamu sektörünün görevi değildir, kamu sektörü ile özel sektörün işbirliğini, koordinasyonunu ve ortaklığını gerektirecektir.

 

Bizler Dünya Bankası’nda bu alanlarda ilerleme sağlamak için kamu sektörü ve özel sektör ile birlikte çalışıyoruz, direnci oluşturmak için kaynak sağlıyoruz ve ekonominin kamu ve özel sektör tarafları arasında yeterli koordinasyonu sağlayacak mekanizmalar oluşturuyoruz. Örneğin, deprem sonrasında onaylanan 1 milyar ABD Doları tutarındaki Deprem Sonrası İyileştirme ve Yeniden İnşa Projesi, belediye altyapını ve kırsal konutları dirençli bir şekilde yeniden inşa etme çabalarını desteklemektedir. Öte yandan, 512 milyon ABD Doları tutarındaki İklime ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesi ile 450 milyon ABD Doları tutarındaki Deprem, Taşkın ve Orman Yangını Acil Durum Yeniden İnşa Projesi, mevcut belediye altyapısı ile konutları deprem dahil olmak üzere doğal afetlere karşı dirençli hale getirmeye yönelik çabaları desteklemektedir. Son olarak özel sektörün finansmana erişimini sağlayarak ülkedeki enerji dönüşümünü destekleyen bazı projelerimiz de bulunmaktadır. Bunlar arasında 450 milyon ABD Doları tutarındaki Yeşil Sanayi Projesi (KOBİ'lerin yeşil dönüşümünü desteklemektedir) ve 405 milyon ABD Doları tutarındaki Yeşil Finansman (iklim finansmanını genişletmek için bir özsermaye fonu oluşturmaktadır) yer almaktadır. Ayrıca özel sektörün Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenlemesine (CBAM) uyumunu desteklemeye ve çatı üzeri güneş panellerinin kurulumu için finansman sağlanmasına yönelik hazırlanmakta olan projelerimiz de bulunmaktadır.

Yorumlar 0

Yorum yaz

Etiket
Gayrimenkul Tapu Konut Yurtdışından Ev Ev Satın Kat Mülkiyeti Taşınmaz Satışlarında Gayrimenkullerin Takasında İnşaatları Mega Kentin Yapının Bulunduğu Çevre Şehircilik Toplu Türkiye Gezilecek Şuyulandırma İşlemi Çarpık Kentleşme Bölgelerin Belli Konutların Turizm Türk Milletinin Tapuda Pay Yapıların Su Malların Ülkemizde Türkiye’Deki En Yapı İnşasında Milli Emlak Alım Ofisi Konut Seyahat Acentelerine Kiracıların Evde Özel Şartlarınız Bina Yüksekliği Avan Projeyi Son Yıllarda Sektörünün Yurtdışında Alım-Satım Coğrafi Tarihi Kolon Güçlendirme Yerleşim Alanlarının Gelir Partman Karar Özellikle "Brüt Beton" Antalyanın Işıltılı İklim Krizinin Görevden Alma Komşuluk Çatısı Yaşanan Alıp Yatırımı Şehirde Ya Dönemlerde Bitişik Nizam Kiralık Evlerde Bilindiği Üzere Türkiyede Oturum Temelden Teknolojinin İlerlemesiyle İhaleler Kanun Binalarda Hasar Geçtiğimiz Günlerde Ayni Hak İntifa; Kelime Arsa Mesken Uzmanlar Dış İmar Kanununun “Afet Riski Fransızca Kökenli Alternatifleri Kıymetli Müşterilerimiz Miras Kalan Noter Satış Atığın Kaynağında Satış Tahliye Taahhütnamesi Elbirliği Mülkiyet İlin Kira Akıllı Blok Arsa Alırken Piyasası; Üzerine Bina Dubleks Bilinen 069 Faizli Tcmbnin Yayımladığı “Gayrimenkulde En Yatırımlarını Hız Kayseri Anadolu Yabancı Ülke Kentsel Dönüşümde Projeden Doğalgaz Modern Yerlerinde Güvenlik Zafiyeti Kurban Bayramı Kiraya Verilen Toki Düşük Muhafazakâr Villa Kiralarken Abd’Li Yatırımcı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sektörü Brüt İnşaat İskânı Olmayan Zemin Etüt Almanya’Da Hessen Idc’Nin Veri Reşit Olmayan Yılda Cumhuriyet Ekim Ayı Veraset Vergisi Borçlunun Kanuni Tapu Harcı Yabancıların Taşınmaz İş Dünyasındaki Gelişen Teknolojiler Arızi Kazançlar Beyannamesi Yazımızda Kişi Genelinde Sevgili Müşterilerimiz Tatil İsteyenlerin Kiracı Hakları Dünya Gazetesi Nüfusunda Kanunun Amacı; Teknoloji Gelişmeleri Emlak Tarafların Karşılıklı İster İlkokul Paris Yakınlarında 1988Den Bugüne Sigortası; Danışmanlığı Şerh Dönüşümle Giyinme Alanını Yeni Yıl Gündelik Hayatın Çağının Yatırımcısı İmarı Yapılan Yanından Komşu Oturma Ruhsatı Arada Survey Evinizde Bitki İptal Karşılığı İçeriğimizde Sizin Öncelikle Apartman Kira Sözleşmesi Doğasından Havasından Anne Babanın Arsanın Foldhome Son Yılından Beri Yatırımları Web-Tapu Parsel Sahiplerinin Maddede Belirtilen Deprem Kuşağı Aile Malları Villada Yaşamak Tapusu Şahısta Dünyadaki Para Dünyanın Ülkesinde Yasasına Geçen Gün Başımız Sağ Konut Otomobil Endeksa Tarafından Ekonomist Türkiyenin Yönteme Şehir Yaz Tatilinden Çiftçi Kayıt Bmd Başkanı Recep İç Mekan Sektöründe Mahalin Tabanına Uluslararası Gayrimenkul Tespit Evinizi Satmak Şayet İhale Cumhuriyeti Adalarını Günümüzde Şubat Depreminde Vatandaşlarının Sahiplerini Yapay Zekanın Kiralamak Deniz Kenarında Yaşam Alanı Orman Kadastrosu; Raporlara Türkiyedeki Yaşadığımız Yer Enerji Kimlik Sınırlı Ayni Sosyal Medyada Milyonlarca Kredisi Sattıktan Ayına Tadilat Projesi Sitelerde Kredi Notunuzu Sayılı Müteahhitler Megakentteki Yüksek İşkur Verilerine Aidatlara Asgari Ticaret Bakan Değerlemede Kayseri Hacılar Tek Evi Ada Pafta Evde İstanbulda Modası Geçmeyecek Basra Körfezinden Fiyatlarının Müsiad Mimar İnsan Davranışlarını Türkiye’De Gerçekleştirilen Sahipleri Dönüşüm Nevşehir Merkezli Kıbrıs Yenilikçi Yaklaşım Metrekarelik Evin İzeko Yönetmelik Çeşitli Sebepler Ahara Temlik Yöre Halkının Yüksek Türk-İş Zamanlarda İstanbul Boğazı’Nın Yargıtay Antalya’Da Başlayan İstatistik Çalışanı Yerli Yerinde Türkiye’Nin Aidat "Sahibindex Gelirleri Kişinin Prefabrik Çatıda Güneş Yabancıya Faizlerdeki Fiyatlardaki Tasarruf Mevduatı Turizm Yılında Tahsil Yılının Temmuz İmsiad Üretici Fiyatı Süreci Az Taşınma Kararı Hazine Maliye Ekspertiz Gayrimenkullerin Tbmm Kurulu’Nda İnşaat Piyasasında Tüik Orijinal Adı Abdde Bekleyen Sahibini Hukuk Bakanlığı’Nın Sahibi Eylülden Bakyapı Yönetim Başlatılan Dönüşüm Zamanaşımı Çoğunlukla Danışmanları Planlama Satışlarının Chp Muğla Yabancılara Bugün Gerçek Loft Kavramı Muhalefet Modern Yatırım Portföyünüzü Alacaklının Başvuru Trabzon’Un Maçka Deprem Başlaması Asrın Felaketi Fiyat Sözlük Anlamı Medeni Kanunu’Nun Kartlarındaki Elektronik İlan Göç İdaresi Malı Satanın Emlakçının Gayrimenkulün Yapı Sıfır Araçlarda Bugünkü Sayılı Günde İşlemlerini Dünyasında Bankacılık Düzenleme Ak Parti’Nin Mayıs Atatürkü 123 Eflasyonist Ortam Türkiye Yabancı Büyük Ki Vücudumuzu Tabii Fek Demek Erdoğan’In Milyonlarca Yandex Nedvijimost Gelişme Olanakları Amortisman; Hazır Maliyet Adana’Da Kahramanmaraş Yazlık Halinde Devir Ticari Değeri Tarafından İzmir Büyükşehir Çanakkalede Sevgi Sayın İşçi Eviniz Büyükse Gelir İdaresi Asma Kat "Brüt" Adalet Bakanı Şubatta Meydana Oturum Günümüz Orta Kültür İzmirde Sabah Yatırımcılar The Economist Mart’Ta Yaşanan Sorunlar Adını Tamamlanmış Binanın Değerleme Derinliği Rehber Zorunlu Dubaide Türkün Londra Çevre Parti Mirastan Feragat Fiyatları İskan Belgesi Borç Değerleme Kiralarının Tsunami Nedir Konuttan Bakanlığı Arazinizin Bungalov; Tek Stopaj Danışmanlığı Kıbrısta Emeklinin “Konut Rant Vergisi; Dünyada Gazetesi Yasal Taşınmazın Üzerinde Yapılan Tüm Kiracısının Huzurunu Konkordato Paylı Mülkiyet Sigortası Ayının Dört Atem Enflasyon Temiz Ekonomik Artaş Terimi Sertifikası Yabancılara İsteyen Konutder Krizi Tarihli Çalışmalarına Tekelleşen Firmalar Emlak Değerli İnşa Edilen 1 Amerika Banka İpotekli Ağaçlardan Elde Tamamlandıktan Faiz Mevduatın Krediye Parti Oranında Abd Artık Büyük Kadastro Mhp Ordu Büyükşehirlerde Toki İlde Yapımı Tamamlanmış Araştırma Süreci Şufa Hakkı Yılına Girilmesiyle Yılı İçerisinde Binlerce Eytlilere Müjdeli Sektöründeki Yerbilimci Prof Zamankinden Fazla Edilmeye Sükna Hakkı Söz Konusu Cumba Sözlük Kamuya Hizmet Taşı Toprağı Alacaklı Kişinin Aralık Tarihinde Yapılarda Dışarıya Felaketinde Şehir Plancısı Yılların Ucuz Finans Alanında Yatırımı Gelecek Asgari Ücret Dünyadan Sıra Evim Uzun Sektörü Sürekli Hayatının Riski Bankalarda Dövize Sektörü Afet Riskli Eski Bahçeşehir Üniversitesi İrtifakı Satılık Bilimci Maliyetlerinin Habertürk Yazarı Merkez Bankası Uzmanların Türkiyeye Yılın Ekspertiz Raporu Vefat Halinde Bankası’Nın Sürdürülebilir Mimari Depreminin Posta Vekaletname Taşınmaz; Dar Gelirli Ev Alırken Mart Ayında Tokinin Satışları Faiz Emlakçılık Mesleği İstanbulun Binin Menemen Ziraat Gyoder Satışında Binaya İmarlı Elazığ’In Alıcılar Eve Sahip Üzerinde Emlakjetcom Konutu Olan Açıklanan 2023Te Uygulanan ‘Sıkı Haziran 2022’Den Tokiden Malikleri Evini İş Dünyasının 5N1k Problemi İyi Verimliliği Dişli Döşemelerde Kooperatiflerde Ortaklığa Zingat Evcil Gayrimenkulün Devleri Organize Sanayi Bin İlk Kez Emekli Aylıklarında İnsanların Hayatlarında Açısından Konutu Tasarrufu Yüzleri Güldüren Kirayı Bankaya Hisseli İlk Beyanı Pandemide Çimento Fiyatlarında Kamu Denetçiliği Şirketlere Sağlanan İhdas Üniversite Tercih Vakıf Giderek Duyduğumuz Evleri Kentsel Ulaştırma Altyapı İlanını Yayınladığınız Bakanlığı Cebri Güneşin Enerjisi Aylarını Ahşap Binaların Çalışmalarını Projeler Sıcaklığını Beyan Kelimesi Tarım Kredi Özyurtlar Holding Ortadoğulular Gelecek Finansal Koşulların Kurum Yerel Seçimlere Diri Fay Aleniyet Sözlükte Soğuk Havaların Yatırımının Yürütülecek Döneminde Tcticaret Endeksa Konutunu Emlakta Doğrulanmış Yüz Alacak Kanal Şişli Belediyesi Ülke Rekabetin Oldukça İbb İştiraki 2024Ün Başında Türklerin Yurt İsteyenler Veri Araçlarından Küresel Isınma Çeşmedeki Yabancılar Yatırım Mühendislerinin Yargıtaydan Yer Bilimci Economist Sınav Niğde Ebeveyn Çocukları Kızılay Bağış Toplumun Görünümü Sezonunun Kiralarına Danışmanlık Senenin Etapta Ekonomi Yazarı Evini Büyükşehirlerde Seçimlerin Chp Bakanlık 45 Tatilcilerin Gözde Beyannamesi Ipsos Dr Konutta Hem Lüks Kiracılar Sürekli Artış İzmir’De Bölgede Girne Belediye Atina Üniversitesinde Ekonomik Zorluklar Uzmanı Dezenformasyonla Mücadele Kent Hem Hükümetin Martta Para Bankalar Denizli Kredileri Sigorta Sahibinden Platformuna Yaptığı Açıklamada Bolu Miras Paylaşımları Taksit Özelleştirme İdaresi Yerleştirme Ödemelerini Depreme Karşı Motorlu Kara Günlerin Paylaşımında Resmi Ödemeler Bugün Sektör Kaynakları Hala Çözüm Alıcıları
0
Danışmanlarımız
0
Mutlu Müşteriler
0
Satılık İlanlar
0
Kiralık İlanlar

HACILAR AKDAM DA 523 M2 SATILIK VİLLA PARSELİ