Ara..

İstanbul gayrimenkulde Londra’dan pahalı mı?

 Londra'da yeni üretilen projeler, İstanbul’un fiyatlarının gerisinde kalmasıyla dikkat çekiyor. Bölgede 330 bin Sterlin’e kadar inen fiyatlar Türk yatırımcının Londra'ya iştahını kabartıyor. Birleşik Krallık emlak geliştirme sektörünün önde gelen şirketlerinden Barratt London'ın uluslararası satış ve pazarlama direktörü Stuart Leslie ile Türkiye'den İngiltere’ye emlak yatırımlarındaki artışı, bunun nedenlerini ve Türkiye hedeflerine ilişkin soruları yanıtladı.  

Capital'den Özlem Aydın Ayvacı, Barratt London'ın uluslararası satış ve pazarlama direktörü Stuart Leslie ile Türkiye'den İngiltere’ye emlak yatırımlarındaki artışı, bunun nedenlerini ve Türkiye hedeflerini konuştu.

 İstanbul gayrimenkulde Londra’dan pahalı mı?

MANCHESTER YÜKSELEN BİR DEĞER Mİ, LONDRA DEĞER Mİ KAYBEDİYOR?

Öncelikle bir tane Londra var. Manchester ikinci kademe ve büyüyen bir şehir ama nüfus olarak Manchester yalnızca Londra’nın bir banliyösü. Geçtiğimizi birkaç yıl içinde Manchester düşük fiyatlar ve yüksek kira getirisi olduğu için basından çok ilgi gördü. Fakat geçtiğimiz 18 ay içinde Londra, kira getirilerini yüzde 30’un üzerinde artırdı. 1. ve 2. bölgenin dışına çıktığımız için fiyatlarımız 330.000 Sterlin’e kadar indi. Geçtiğimiz hafta Dubai’deydim. Oradaki acente hem Manchenster hem Londra’dan evler satıyor. Müşterilerine şöyle söylüyorlar: Londra’da Barratt’tan Manchester ile aynı fiyata satın alabilirsiniz. Bütün ülkenin ekonomisinin yüzde 68’i Londra’da. Yatırımcılar ve alıcılar için en önemli noktalardan biri de yerel yönetimin ulaşım ağına sürekli yatırım yapması.

YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKUL ALANLAR

Tarihsel olarak Barratt Homes ürünlerinin yüzde 95’ini o evin içinde yaşayacak aileler satın alıyor. Ama Barratt London iş planını 3. ve 5. bölgelere kaydırınca ki burada amacımız yine ilk kez ev alacaklara hizmet sunmaktı. Fakat yüzde 6,8’e kadar yüksek kira getirisi ve giriş değeri veya maliyeti de düşük olunca yatırımcılar kendileri gelmeye başladı. Şu anda yaklaşık olarak yüzde 55 yatırımcı yüzde 45 oturma amacıyla satın alanlar diye ayırabiliriz.

LONDRA KAÇ BÖLGEYE AYRILIYOR?

Ulaşım hattında 6 bölge var. Her bir projede araziyi nasıl seçtiğimize dair temel birtakım ölçüm yöntemlerimiz var. Bir kere, tren veya metro istasyonundan 10 dakikalık yürüme mesafesinde ve bu projelerin hepsinin Londra’nın merkezine 25 dakika bir yolculukla ulaşılabilen yerler olmasına dikkat ediyoruz. Örneğin, Bermondsey Heights 2. bölgede Londra Köprüsü yakınındaki Canary Wharf’a yakınken, 5. bölgedeki Hendon Waterside Thameslink’e yakın, Thameslink doğrudan Londra’nın merkezine giden bir tren. Yine 5. bölgedeki Hayes Village ise Heathrow Havaalanına’na yakın ve yeni Elizabeth tren hattı üzerinde yer alıyor. Elizabeth hattından önce Hayes Village’dan Londra’nın merkezine gitmek 55 dakika sürüyordu. Elizabeth hattı 10 yılda inşa edildi ve geçtiğimiz yıl hizmete açıldı. Şu anda merkeze 22 dakikada gidebiliyorsunuz. Yani bir anlamda şehir büyürken daha kompakt bir hale de geliyor diyebiliriz.

YENİ PROJELER MERKEZE NE KADAR MESAFEDE?

Evet ama bu çok özel. Wembley Park Gardens projesi hemen tren istasyonun yanında ve 5. Bölge’de olmasına rağmen 1. Bölge’den sadece 12 dakika uzaklıkta yer alıyor.

BELLİ BİR KİRACI NİTELİĞİ VAR MI?

Konutları biz kiralamıyoruz, Unique London’dan Arzu Uygun kiralıyor.

Arzu Uygun: Unique London olarak Londra’da faaliyet gösteriyoruz ve son yıllarda Barratt London için en çok satışı yapan Türk acentesiyiz. Barratt London’ın Türkiye’deki bütün satışları Unique London üzerinden yapılıyor. A’dan Z’ye bütün hizmetleri sunuyoruz. Portfolyo seçiminden işlem tamamlanana kadar bütün süreç içinde her türlü desteği veriyoruz. Birlikte çalıştığımız avukatlar ile başarılı bir şekilde satın alma tamamlandıktan sonra kira yönetimi, mobilya seçimi gibi konularda müşterilere yardım sunuyoruz. Kiracı portfolyosü açısından bu bölge diğer bölgelere pek bir risk teşkil etmiyor. Buradaki bankalar finans sisteminde bir gecikmeniz var mı diye bakıyor. Emlakçılar kiraya verirken banka sistemini görebiliyorlar.ç Geç ödenen fatura var mı, vergi borcu var mı, taksit gecikmesi var mı gibi bilgilere ulaşabiliyorlar. İnanılmaz bir sistem. Birisinin Londra’da kirayı ödememesi için birkaç sebep var. Bir tanesi gerçekten aklını yitirmiş olması. İkincisi, sokakta yaşamaya niyetleniyor olması çünkü bir daha kiralık ev bulması pek mümkün olmayacak. Ya da ülkeyi terketmesi lazım. Biz zaten kiralama hizmetimiz içine kira tahsil sigortası da yapıyoruz. Diyelim ki kiracı kirasını 2 ay üst üste ödemedi hemen sigorta işin içine giriyor ve ödemeye başlıyor. Dolayısıyla yatırımcının riski çok düşük hatta yok diyebiliriz.

 İstanbul gayrimenkulde Londra’dan pahalı mı?

YATIRIMCI NEDEN LONDRA'DAN GAYRİMENKUL ALIYOR?

Stuart Leslie: Londra piyasasının binlerce yıllık bir geçmişi var. Geçtiğimiz 40 yıllık kayıtlara bakarsak, ortalama gayrimenkul yatırım getirisinin yıllık yüzde 9,5 olduğunu görüyoruz. Bu çok uzun süredir devam eden bir trend ve Londra piyasasının sağlamlığını, dayanıklılığını gösteriyor. Brexit olsun, COVID olsun, bütün bu krizlere rağmen kazandırmaya devam ediyor. Bunun temel nedeni de konut arzının düşük olması. Örnek olarak geçen yıl Londra 550.000 net göç aldı. Sektör olarak Londra’da yılda 120.000 konut inşa edilmesi hedefleniyor. İngiltere’nin en büyük inşaat firması olarak yılda 1.700 konut inşa ediyoruz.

BUNLARIN HEPSİ YENİ PROJE Mİ?

Evet, hepsi yeni proje. Önümüzdeki yıl dört yeni projemiz daha olacak.

PROJELERDE TOPLAM KONUT SAYISI

Bu yeni projelerde yaklaşık 2.000 konut olacak. Hayes Village’da 1.500, Eastman Village 2.000 konut olacak.

TOPLAM SATILIK KONUT SAYISI

Yaklaşık 600 kadar. Her bir projeyi aşamalar halinde inşa ediyoruz. Mesela bu proje 10 yıldır devam ediyor ve 8 yıl daha devam edecek. Ama geçtiğimiz yıl başlattığımız Bermondsey Heights projesi 2 yılda tamamlanacak. Yani farklı farklı projeler var. Fakat toplamda Londra için olan konut talebini karşılayamıyoruz. O yüzden piyasanın temelleri kuvvetli. Neden yatırımcılar şimdi yatırım yapmalı? Öncelikle, Moodies diye bir kredi değerlendirme kuruluşu var. 2 hafta önce İngiltere ekonomisine getirmiş oldukları temkin puanını kaldırdılar. Son 2,5 yıldır faiz oranları artıştaydı, şimdi stabilize oldu. Mortgage için kredi alma oranı çok hızlı bir şekilde azalıyor. İngiltere enflasyon oranı geçtiğimiz iki yıldır yükseliyordu ve geçtiğimiz hafta yarıya düştüğü açıklandı. Bunlar ekonomi için çok iyi göstergeler, bir büyüme başlayacağını gösteriyor. Bu yüzden şu an yatırım için doğru zaman.

KONUT KREDİ FAİZLERİ DÜŞTÜ MÜ?

Evet. Londra bütün dünyanın yatırım yaptığı bir şehir olduğu için orada kredi faizlerinde düşüş yaşandığı an piyasa hemen ertesinde hızlanmaya başlıyor. Altın borsası gibi düşünün. Bu çok önemli bir indikatör. O yüzden şu an yatırım için uygun zaman olduğu söyleniyor çünkü bir ay sonra artık inanılmaz bir taleple karşılaşılacak. Stok çok az olduğu için piyasa çok hızlı tepki veriyor.

LONDRA'NIN TOPLAM KONUT ARZI NEDİR?

Biz her yıl 1.700 konut teslim ediyoruz. Bu rakam İngiltere’de toplam 70.000 civarındadır. Her yıl 50.000 kadar konut eksikliği oluyor.

 İstanbul gayrimenkulde Londra’dan pahalı mı?

HEDEF YILDA KAÇ KONUT?

Hükümetin konut sektörü için koyduğu hedef 120.000.

TÜRKİYE PAZARINI TANIYOR MUSUNUZ? 

Biz Türkiye’ye yıllardır geliyoruz. Arzu Hanım ve Unique London ile bir ortaklık kurduk. Amacımız burada bizim piyasa faaliyetlerimizi yürütecek bir Türk temsilcimiz olmasıydı. Bu ortaklığı talebi gördüğümüz için kurduk. Konuştuğumuz herkes yatırım veya çocukları için konut almak istiyor.

FİYATLAR NASIL?

Fiyatlar 30.000 £’dan başlıyor. FTSE-100 şirketleri arasındayız. 4,2 milyar pound’luk bir pazar değerimiz ve 1,2 milyar pound nakitimiz var. Her bir projeyi finanse edebiliyoruz. Biz müşterilere bir ödeme yapısı sunuyoruz. Başta yüzde 10 depozito yatırıyorlar, geri kalan yüzde 90’lık kısmını teslim alınca veriyorlar. Müşteri diyelim ki bir projeden konut satın aldı. 2-3 yıl sonra tamamlanıyor.

TÜRKLER İNGİLTERE'DEN KONUT KREDİSİ KULLANABİLİYOR MU? 

Evet, kullanabiliyorlar. Burada %10-%90 oranı önemli. Öncelikle, satın alınan fiyat sabit kaldığı için yatırım avantajı kazanıyorsunuz. İkincisi, projenin tamamlanacağına dair bir garanti var. Hissedarlarımıza başarılı olduğumuzu rapor etmek için paraya ihtiyacımız var.

Türkiye’de biliyorsunuz insanlar projeye bütün parayı vererek girer. Orada bu rakam sadece yüzde 10 ve arada bir ödeme de yok. Geriye kalan kısmı anahtar tesliminde ödüyorsunuz. Londra’da projeden mortgage’a başvuramıyorsunuz. Anahtar tesliminden 6 ay önce başvurmanız gerekiyor. Şu anda faizler yüksek bu yüzden yatırımcılar genelde nakit yoluna gidiyor. %10-%90 oranı ve aradaki 2 yıl fark onların para bulması için yeterli bir süre oluyor. Bu %10 oranı da MHBC tarafından garanti ediliyor ve dolayısıyla burada sıfır risk olduğunu söyleyebiliriz. Fiyat sabit kalıyor, 2-3 sene sonra evlerini teslim alıyorlar.

Değişen bir trend var, faiz oranları düşecek. Yani konut alımını şimdi garanti altına alıyorsunuz ki iki yıl sonra faiz oranları daha da düşük olacak.

Yorumlar 0

Yorum yaz

Etiket
Gayrimenkul Tapu Konut Yurtdışından Ev Ev Satın Kat Mülkiyeti Taşınmaz Satışlarında Gayrimenkullerin Takasında İnşaatları Mega Kentin Yapının Bulunduğu Çevre Şehircilik Toplu Türkiye Gezilecek Şuyulandırma İşlemi Çarpık Kentleşme Bölgelerin Belli Konutların Turizm Türk Milletinin Tapuda Pay Yapıların Su Malların Ülkemizde Türkiye’Deki En Yapı İnşasında Milli Emlak Alım Ofisi Konut Seyahat Acentelerine Kiracıların Evde Özel Şartlarınız Bina Yüksekliği Avan Projeyi Son Yıllarda Sektörünün Alım-Satım Yurtdışında Coğrafi Tarihi Kolon Güçlendirme Yerleşim Alanlarının Gelir Partman Karar Özellikle "Brüt Beton" Antalyanın Işıltılı İklim Krizinin Görevden Alma Komşuluk Çatısı Yaşanan Alıp Yatırımı Şehirde Ya Dönemlerde Bitişik Nizam Kiralık Evlerde Bilindiği Üzere Türkiyede Oturum Temelden Teknolojinin İlerlemesiyle İhaleler Kanun Binalarda Hasar Geçtiğimiz Günlerde Ayni Hak İntifa; Kelime Arsa Mesken Uzmanlar Dış İmar Kanununun “Afet Riski Fransızca Kökenli Alternatifleri Kıymetli Müşterilerimiz Miras Kalan Noter Satış Atığın Kaynağında Satış Tahliye Taahhütnamesi Elbirliği Mülkiyet İlin Kira Akıllı Blok Arsa Alırken Piyasası; 069 Faizli Üzerine Bina Dubleks Bilinen “Gayrimenkulde En Tcmbnin Yayımladığı Yatırımlarını Hız Kayseri Anadolu Kentsel Dönüşümde Yabancı Ülke Doğalgaz Modern Projeden Yerlerinde Güvenlik Zafiyeti Kurban Bayramı Toki Düşük Kiraya Verilen Kiralarken Muhafazakâr Villa Abd’Li Yatırımcı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Brüt İnşaat Sektörü İskânı Olmayan Zemin Etüt Almanya’Da Hessen Idc’Nin Veri Yılda Reşit Olmayan Cumhuriyet Ekim Ayı Veraset Vergisi Borçlunun Kanuni Tapu Harcı Gelişen Teknolojiler Yabancıların Taşınmaz İş Dünyasındaki Arızi Kazançlar Beyannamesi Yazımızda Kişi Genelinde Tatil İsteyenlerin Sevgili Müşterilerimiz Dünya Gazetesi Kiracı Hakları Nüfusunda Kanunun Amacı; Teknoloji Gelişmeleri Emlak Tarafların Karşılıklı İster İlkokul Paris Yakınlarında 1988Den Bugüne Sigortası; Şerh Danışmanlığı Dönüşümle Giyinme Alanını Yeni Yıl Gündelik Hayatın Çağının Yatırımcısı İmarı Yapılan Yanından Komşu Oturma Ruhsatı Arada Survey Evinizde Bitki Karşılığı İptal İçeriğimizde Sizin Öncelikle Apartman Kira Sözleşmesi Doğasından Havasından Anne Babanın Arsanın Foldhome Son Yılından Beri Yatırımları Web-Tapu Parsel Sahiplerinin Maddede Belirtilen Villada Yaşamak Aile Malları Tapusu Şahısta Deprem Kuşağı Dünyadaki Para Dünyanın Ülkesinde Yasasına Geçen Gün Başımız Sağ Konut Otomobil Endeksa Tarafından Ekonomist Türkiyenin Uluslararası Gayrimenkul İç Mekan Yönteme Şehir Yaz Tatilinden Çiftçi Kayıt Bmd Başkanı Recep Sektöründe Mahalin Tabanına Tespit Evinizi Satmak Şayet İhale Adalarını Günümüzde Cumhuriyeti Şubat Depreminde Vatandaşlarının Sahiplerini Yapay Zekanın Deniz Kenarında Kiralamak Yaşam Alanı Orman Kadastrosu; Raporlara Türkiyedeki Yaşadığımız Yer Enerji Kimlik Sınırlı Ayni Sosyal Medyada Milyonlarca Kredisi Sattıktan Ayına Tadilat Projesi Sitelerde Kredi Notunuzu Sayılı Müteahhitler Megakentteki Yüksek İşkur Verilerine Tek Evi Aidatlara Asgari Ticaret Bakan Ada Pafta Değerlemede Kayseri Hacılar Fiyatlarının Evde İstanbulda Modası Geçmeyecek Basra Körfezinden Müsiad Mimar İnsan Davranışlarını Türkiye’De Gerçekleştirilen Sahipleri Dönüşüm Nevşehir Merkezli Metrekarelik Evin Kıbrıs Yenilikçi Yaklaşım İstanbul Boğazı’Nın İzeko Yönetmelik Çeşitli Sebepler Ahara Temlik Yöre Halkının Zamanlarda Yüksek Türk-İş Yargıtay Antalya’Da Başlayan Çalışanı İstatistik Yerli Yerinde "Sahibindex Türkiye’Nin Aidat Gelirleri Kişinin Çatıda Güneş Prefabrik Faizlerdeki Fiyatlardaki Yabancıya Tasarruf Mevduatı Turizm Yılının Temmuz İmsiad Yılında Tahsil Üretici Fiyatı Süreci Az Taşınma Kararı Hazine Maliye Ekspertiz Gayrimenkullerin Tbmm Kurulu’Nda İnşaat Piyasasında Tüik Orijinal Adı Abdde Bekleyen Sahibini Hukuk Bakanlığı’Nın Sahibi Eylülden Chp Muğla Bakyapı Yönetim Başlatılan Dönüşüm Zamanaşımı Çoğunlukla Loft Kavramı Danışmanları Planlama Satışlarının Yabancılara Bugün Gerçek Muhalefet Modern Yatırım Portföyünüzü Alacaklının Başvuru Trabzon’Un Maçka Deprem Başlaması Medeni Kanunu’Nun Asrın Felaketi Fiyat Kartlarındaki Elektronik İlan Sözlük Anlamı Göç İdaresi Malı Satanın Emlakçının Gayrimenkulün Sıfır Araçlarda Yapı Günde Bugünkü Sayılı İşlemlerini Dünyasında Bankacılık Düzenleme Ak Parti’Nin Mayıs Atatürkü 123 Eflasyonist Ortam Tabii Türkiye Yabancı Büyük Ki Vücudumuzu Fek Demek Erdoğan’In Milyonlarca Yandex Nedvijimost Gelişme Olanakları Amortisman; Yazlık Hazır Maliyet Adana’Da Kahramanmaraş Halinde Devir Ticari Değeri Tarafından İzmir Büyükşehir Çanakkalede Sevgi Sayın İşçi Eviniz Büyükse Gelir İdaresi Asma Kat "Brüt" Adalet Bakanı Şubatta Meydana Oturum Günümüz Orta Kültür İzmirde Sabah Yatırımcılar The Economist Mart’Ta Yaşanan Sorunlar Adını Derinliği Tamamlanmış Binanın Değerleme Rehber Zorunlu Dubaide Türkün Londra Çevre Parti Mirastan Feragat Tsunami Nedir Fiyatları İskan Belgesi Borç Değerleme Bakanlığı Arazinizin Kiralarının Konuttan Emeklinin Kıbrısta Bungalov; Tek Stopaj Danışmanlığı “Konut Gazetesi Dünyada Rant Vergisi; Taşınmazın Üzerinde Yapılan Tüm Kiracısının Huzurunu Yasal Ayının Konkordato Paylı Mülkiyet Sigortası Dört Atem Enflasyon Artaş Temiz Ekonomik Terimi Sertifikası Krizi Yabancılara İsteyen Konutder Çalışmalarına Tarihli Tekelleşen Firmalar Emlak Değerli 1 Amerika Banka İpotekli İnşa Edilen Ağaçlardan Elde Tamamlandıktan Faiz Mevduatın Krediye Parti Oranında Artık Büyük Abd Kadastro Mhp Ordu Büyükşehirlerde Yapımı Tamamlanmış Araştırma Süreci Toki İlde Yılına Girilmesiyle Şufa Hakkı Yılı İçerisinde Binlerce Eytlilere Müjdeli Sektöründeki Yerbilimci Prof Zamankinden Fazla Edilmeye Sükna Hakkı Söz Konusu Cumba Sözlük Kamuya Hizmet Aralık Tarihinde Taşı Toprağı Alacaklı Kişinin Yapılarda Dışarıya Felaketinde Şehir Plancısı Yılların Ucuz Finans Alanında Sürekli Yatırımı Gelecek Asgari Ücret Dünyadan Sıra Uzun Evim Sektörü Hayatının Riski Bankalarda Dövize Afet Riskli Sektörü Eski Bahçeşehir Üniversitesi İrtifakı Satılık Bilimci Maliyetlerinin Habertürk Yazarı Merkez Bankası Uzmanların Türkiyeye Yılın Ekspertiz Raporu Vefat Halinde Bankası’Nın Sürdürülebilir Mimari Depreminin Posta Vekaletname Taşınmaz; Dar Gelirli Ev Alırken Mart Ayında Tokinin Satışları Faiz Emlakçılık Mesleği İstanbulun Binin Menemen Ziraat Satışında Gyoder Binaya Eve Sahip Üzerinde Emlakjetcom İmarlı Elazığ’In Alıcılar Konutu Olan Açıklanan 2023Te Uygulanan ‘Sıkı Haziran 2022’Den Tokiden Evini İş Malikleri Dünyasının 5N1k Problemi İyi Verimliliği Dişli Döşemelerde Kooperatiflerde Ortaklığa Zingat Evcil Gayrimenkulün Devleri Organize Sanayi Bin İlk Kez Emekli Aylıklarında İnsanların Hayatlarında Açısından Konutu Tasarrufu Yüzleri Güldüren Kirayı Bankaya Hisseli İlk Beyanı Pandemide Çimento Fiyatlarında Kamu Denetçiliği Şirketlere Sağlanan Çalışmalarını İhdas Üniversite Tercih Vakıf Giderek Duyduğumuz Evleri Kentsel Ulaştırma Altyapı Ahşap Binaların İlanını Yayınladığınız Bakanlığı Cebri Güneşin Enerjisi Aylarını Projeler Sıcaklığını Beyan Kelimesi Tarım Kredi Özyurtlar Holding Finansal Koşulların Ortadoğulular Gelecek Kurum Yerel Seçimlere Diri Fay Aleniyet Sözlükte Soğuk Havaların Yatırımının Yürütülecek Döneminde Tcticaret Endeksa Konutunu Emlakta Doğrulanmış Yüz Alacak Kanal Şişli Belediyesi Ülke Rekabetin Oldukça 2024Ün Başında İbb İştiraki Türklerin Yurt İsteyenler Veri Araçlarından Küresel Isınma Çeşmedeki Yabancılar Yatırım Mühendislerinin Yargıtaydan Yer Bilimci Economist Sınav Niğde Ebeveyn Çocukları Kızılay Bağış Toplumun Görünümü Sezonunun Danışmanlık Kiralarına Senenin Etapta Ekonomi Yazarı Evini Büyükşehirlerde Seçimlerin Chp Bakanlık 45 Tatilcilerin Gözde Beyannamesi Ipsos Dr Konutta Hem Lüks Kiracılar Sürekli Artış İzmir’De Bölgede Girne Belediye Atina Üniversitesinde Ekonomik Zorluklar Uzmanı Dezenformasyonla Mücadele Kent Hem Hükümetin Martta Para Bankalar Denizli Kredileri Sigorta Sahibinden Platformuna Yaptığı Açıklamada Bolu Miras Paylaşımları Taksit Özelleştirme İdaresi Yerleştirme Ödemelerini Depreme Karşı Motorlu Kara Günlerin Paylaşımında Resmi Ödemeler Bugün Sektör Kaynakları Hala Çözüm Alıcıları
0
Danışmanlarımız
0
Mutlu Müşteriler
0
Satılık İlanlar
0
Kiralık İlanlar

YILDIZEVLER MAHALLESİ SİVAS CADDESİ ÜZERİNDE SATILIK DAİRE