Ekolojik Ev Nedir?
Ekolojik ev kavramı, tamamen doğal malzemelerden inşa edilen konutları tanımlamak için kullanılıyor. Bu tür evlerin inşasında, özellikle ahşap malzeme kullanımı son derece yaygın bir uygulama. Son yıllarda ekolojik ev yapımında ahşabın yanı sıra çelik tercihi de epey fazlaşmış durumda. Özellikle pandemi sonrasında yükselen bir akım niteliğindeki küçük ev konseptine dahil evler, çoğunlukla çelik iskelet üzerine inşa ediliyor.
Sürdürülebilirlik ön planda tutulduğu için bu tarz evlerde su, elektrik gibi ihtiyaçlar yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Su ihtiyacının karşılanmasında su arıtma, yağmur suyu toplama gibi yöntemlerden faydalanılıyor. Elektrik içinse yapının bulunduğu alana göre güneş enerji panellerinin veya ev tipi rüzgar türbinlerinin kurulumu gerçekleştiriliyor.
Eko evler, gerek inşa aşamasındaki malzeme seçimi gerekse farklı ihtiyaçlar için yenilenebilir kaynaklara yönelinmesi sayesinde doğanın korunmasına doğrudan katkı sağlıyor. Üstelik çevre dengesi korunurken aynı zamanda içerisinde oturanlar için düşük bütçeyle kaliteli yaşam sürebilmek mümkün hale geliyor.
Ekolojik Evin Özellikleri Nelerdir?
Eko evlerin en önemli özellikleri, bulundukları ekosistemle %100 uyumlu olmaları. Ekolojik evler, bölgede yaşayan tüm canlılara zarar vermeyecek ve geri dönüştürülebilir malzemelerden üretiliyor. Temelleri doğa dostu yaşam felsefesine dayanan ekolojik konutlarda, temel ihtiyaçlar atık tüketimini minimum düzeye indirgeyen ürünler vasıtasıyla gideriliyor.
Ekolojik evlerin özelikleri, yalnızca sürdürülebilirlik temelli olanlarla sınırlı kalmıyor. Kişisel tercihlere bağlı olarak yaşam kalitesini artırmaya yönelik geliştirmeler de kolaylıkla yapılabiliyor. Örneğin, enerji tüketimini sınırlamak amacıyla ekolojik evlere ısı yalıtım çözümleri uygulanabiliyor. Çevredeki gürültünün evin içerisindekileri rahatsız etmesini önlemek içinse ses yalıtımı gerçekleştirilebiliyor.
Ekolojik Ev Modelleri Nelerdir?
Ekolojik ev modellerinin neler olduğunu bilmek, özellikleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunabilmesini mümkün kılıyor. İşte ekolojik ev örnekleri denildiğinde ilk akla gelen modeller:
Biyoiklimsel Evler
Bu türdeki evler, parçası olunan ekosistem ile mükemmel bir biçimde uyumlu olunabilmesini sağlıyor. Zira tüm ihtiyaçların direkt olarak doğadan karşılanması amaçlanıyor. Haliyle evin konumu, projelendirme safhasındaki en önemli kriter niteliği taşıyor. Mesela ev, ideal seviyede ısınabilmesi ve aydınlanabilmesi için doğu-batı-güney yönlerinden gelen güneş ışıklarını maksimum ölçüde alacak şekilde konumlandırılıyor.
Pasif Evler
Tıpkı biyoiklimsel evlerde olduğu gibi çok düşük enerji tüketimine ihtiyaç duymaları, pasif evlerin en dikkat çekici özelliklerini oluşturuyor. Pasif evlerde ısınma ihtiyacının tamamına yakını güneşten ve konutta bulunan aletlerden sağlanıyor. Haliyle ısının korunması için iyi yalıtım olmazsa olmaz bir uygulama haline geliyor.
Ahşap Evler
Bu tür evler, sürdürülebilirlik anlayışıyla yönetilen kesim alanlarından elde edilen ahşap kullanılarak inşa ediliyorlar. Ekolojik ev örnekleri denildiğinde ilk akla gelen model olan ahşap evler, çevre dostu çimento veya sıkıştırılmış toprak bloklar ile güçlendirilebiliyor. Ahşap ev modelleri, ısıtma ve soğutmayı kolaylaştıran nefes alma özellikleri ile ön plana çıkıyor.
Küçük Evler
Küçük ev ya da daha yaygın kullanılan ismiyle tiny house, küçük boyutları ve maliyet avantajları nedeniyle günümüzde en çok tercih edilen model olma özeliğine sahip. Taşınabilme özelliği ile öne çıkan küçük ev sayesinde istediğiniz yerde huzurlu yaşam sürme olanağına kavuşabilirsiniz.
Ekolojik Bir Evde Neler Bulunur?
Eko ev modelleri, geleneksel tarzdaki konutların sahip olduğu standart donanımların birçoğunu bünyelerinde barındırıyor. Örneğin; ekolojik evlerin mutfaklarında, fırın ve mini bulaşık makinesi gibi aletlere yer verilebiliyor. Tesisat bağlantısı bulunmayan eko evlerin tuvaletlerinde ise kompost klozet en çok tercih edilen banyo ürünü olma özelliği taşıyor. Isıtma/soğutma ihtiyacı içinse pelet soba, klima, ısı pompası tarzı çözümler kullanılabiliyor.
Ekolojik evlerdeki standart donanımlar, elbette bunlarla sınırlı kalmıyor. Bu tür bir evin dış kısmına odaklandığınızda, beslenme ihtiyacının giderilmesine destek amacıyla oluşturulmuş ekim alanları ve seralar görebilirsiniz. Ekim alanlarının sulama ihtiyacı, evin genelinde olduğu gibi yağmur suyu toplama sistemleri vasıtasıyla sağlanıyor.
Ekolojik Bir Ev Enerjisini Nasıl Karşılar?
Ekolojik konut modellerinde enerji ihtiyacı, güneş veya rüzgar enerjisi vasıtasıyla karşılanıyor. Enerji ihtiyacının güneşten karşılanması planlanıyorsa, elektrik sarfiyatı hesaplanarak yeterli sayıda panelin kurulumu yapılıyor. Yıl boyunca rüzgarı bol bir alana inşa edilen konutlarda ise elektrik üretimi için ev tipi tribünler kullanılıyor. Hatta kesintisiz enerji üretimi hedefleniyorsa hem güneş paneli hem de rüzgar türbini içeren karma projeler hayata geçirilebiliyor.
Sürdürülebilir kaynaklardan sağlanan enerjinin kullanımına sıra geldiğinde ise yüksek verimlilikli aydınlatma, düşük elektrik tüketen beyaz eşya gibi çözümler tercih ediliyor. Hatta dış aydınlatmada mümkün olduğunca kendi kendini şarj edebilen cihazlardan faydalanılıyor. Isıtma/soğutma amacıyla kullanılan enerjinin düşük seviyede kalması içinse yapının duvarları sıcaklık düzenleyici özelliğe sahip malzemelerden inşa ediliyor.
Ekolojik Ev Fiyatları
Ekolojik ev fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bu faktörlerin en önemlisi olarak yapının boyutları ön plana çıkıyor. Zira ekolojik evin kaç metrekarelik alanı kaplayacağına bağlı olarak inşasında kullanılan malzemenin miktarı değişiyor. Tabii malzeme kalitesi ve özellikleri de eko ev fiyatına doğrudan etki ediyor.
Eko evlerin fiyatları, donanım özelliklerine göre farklı seviyelerde olabiliyor. Yalnızca temel ihtiyaçların karşılanabilmesine olanak tanıyan bir ekolojik konut ile tam donanımlı türdeşi arasında fiyat farkı gözlemlenebiliyor.