1) Binanın yapı ruhsatı, yapı kullanma izni olup olmadığını mutlaka araştırın. Evin üzerinde ipotek ya da haciz kararı olmadığına emin olun.
2) Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu unutmayın. Binanın hasarlı olup olmadığını, yaşını, deprem yönetmeliğine uygunluğunu kontrol edin. Gerekirse yapı denetim şirketi raporlarını isteyin ve inceleyin.
3) Satın alacağınız evin önceki yıllara ait emlak vergi borcu olup olmadığını sorgulayın.
4) Evin bağlı olduğu belediye imar müdürlüğüne giderek binanın onaylı mimar projesine bakın.
5) İkinci el konut satın alıyorsanız ve evde kiracı varsa kira sözleşmesine mutlaka göz atın.
6) Evin metrekaresinin size belirtildiği ya da ilanda gördüğünüz gibi olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse evi ölçerek emin olun.
7) Balkon ve merdiven korkuluklarının kaliteli ve düzgün olmasına dikkat edin. Bina dış duvarlarının, çatı ve bodrum kat döşemesinin ısı yalıtım projesine uygun olup olmadığına bakın.
8) Gerekli yerlerde su yalıtımını duvar, tavan ve döşemelerde çatlama, dökülme, küflenme gibi problemleri kontrol edin.
9) Binada güncel yönetmeliklere uygun bir yangın merdiveni olmasının önemli bir kriter olduğunu unutmayın.
10) Sürdürülebilir, çevreye duyarlı, alt yapısı tamamlanmış, sağlıklı şehirler için önemli konulardan bir tanesi de binalarda tüketilen enerjinin verimli kullanılması. Oturacağınız binaya ait enerji kimlik belgesini kontrol edin.
Bir binaya enerji kimlik belgesi verilirken; binanın ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimleri, aydınlatma armatürleri verimliliği olmak üzere enerji tasarrufuna dair birçok parametre göz önünde tutuluyor.
Kaynak: Zingat