Türkiye'ye yılın ilk çeyreğinde toplam 1.5 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi olduğu belirtilirken, bunun 796 milyon dolarlık kısmı yabancıya gayrimenkul satışından geldi. İşte detaylar...
Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişine ilişkin son dakika rakamlar açıklandı. Buna göre, uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi bu senenin ilk çeyreğinde 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödemeler Dengesi İstatistikleri'nin açıklanmasından sonra Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni yayımlandı.
Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteninde yer alan rakamlara göre; Mart ayında Türkiye'ye giren toplam UDY miktarı 336 milyon dolar olarak gerçekleşirken; 2024 yılının ilk üç ayında bu rakam 1,5 milyar dolar şeklinde oldu.
İlk çeyrekte gerçekleşen toplam UDY girişi içerisinde, yatırım sermayesi girişleriyle 1 milyar 218 milyon dolar ve yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla 796 milyon dolar değerinde UDY girişi yapıldığı belirtildi.
Borçlanma araçlarının 112 milyon dolar ve yatırım tasfiyelerinin 424 milyon dolar değerindeki negatif yansımalarıyla, ilk çeyrekteki toplam UDY girişi 1,5 milyar dolar şeklinde oldu.
Ayrıca, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişinin şubat ayında 240 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. Şubat’ta yabancıya gayrimenkul satışından Türkiye’ye 152 milyon dolar doğrudan yatırım geldi.
Ocak-mart döneminde yatırım sermayesi girişlerinin toplam hacmi bir önceki çeyreğe ve geçmiş dönemlerin çeyreklik ortalamasına göre hacmen daha sınırlı kalırken, sektörel kompozisyonda hizmet sektörü ön planda oldu.
Yatırım sermayesi girişlerinin çoğunluğu "finans ve sigorta faaliyetleri", "toptan ve perakende ticaret" ile "madencilik ve taş ocakçılığı" sektörlerinden oldu.
Finans sektöründeki 257 milyon dolarlık yatırım girişinin 249 milyon dolarını bankacılık ve sigortacılık faaliyetleri dışında kalan "diğer finansal hizmet faaliyetleri" oluşturdu.
Açıklanan rakamlara göre; İlk çeyrekte Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, yüzde 58'lik payla Türkiye'ye gelen yatırım sermayesi girişlerinin en büyük kaynağı olmayı sürdürdü.
Yatırım sermayesi girişlerine ülke bazında bakıldığında ise başta yüzde 25'lik payla Hollanda çekerken, onu yüzde 21 ile ABD, yüzde 12 ile Almanya yer aldı.