Pek çok kiracı, son dönemlerde uygun fiyata kiralık konut bulabilmek için adeta yarış haline girdi. Son 3 aydır kiralık konut fiyatları büyükşehirlerde artış gösterirken, satılık konut fiyatlarında ise bir gerileme yaşanıyor. Paylaşılan son verilere göre, konut fiyatları Mart'ta ülke genelinde reel anlamda ilk defa gerileme gösterdi. Satılık konut fiyatları bir önceki senenin aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 5.1 düşüş gösterirken kiralar da tersine biçimde arttı. Kira fiyatları bir sene önceki döneme göre yüzde 55-58 arasında yükseliş gösterirken, konut satışlarında yaşanan durgunluğun en önemli nedeni de faiz oranlarındaki artışla İstanbul ve Anadolu şehirleri arasındaki fiyat uçurumdan kaynaklanıyor.
ARADA UÇURUM VAR
Son tabloyu Haber Global'den Sibel Gülersöyler'e yorumlayan Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, piyasanın kendi kendini realize ettiğini dile getirerek, "Geçtiğimiz senelerde seçimlerin üst üste gelmesinden sonra kiralık ve satılık konutlarda fahiş rakamlar da ortaya çıktı. Halihazırda konut satış fiyatlarının gerilemesinde 2 başlık ön plana çıkıyor. Bunlardan birincisi piyasa konut fiyatlarını kendi kendine realize etmiş olması. Gerilemenin ikinci nedeni, büyükşehirler ile taşra şehirleri arasında yaşanan fiyat uçurumu. Örnek vermek gerekirse, Isparta'da bir gayrimenkul 3 milyon liradan, 3.5 milyon liraya çıkabilir fakat mega kent İstanbul'daki bir gayrimenkul, 10 milyon liradan 15 milyon liraya çıktığı zaman aradaki fark çok yüksek oluyor" diye konuştu.
KONUT ALMAK HAYAL
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kiralık konut fiyatlarında yılbaşında yaşanan artışın yerini durgunluğa bıraktığına da değinen Ali Güvenç Kiraz, "Şubat ve Mart'ta fiyatlar sabitlendi ya da bazı bölgelerde düşüş görüldü. Söz konusu bu durum şu an konut kiralamak isteyenler için de bir fırsat oluşturuyor. Mega kent İstanbul başta olacak şekilde büyükşehirlerde yaşayanlar, bir an önce gayrimenkullerini satarak döviz ya da faize yatırmak istiyor. 10 sene önce yüzde 34 kiracı, yüzde 64 ev sahipliği oranı varken, günümüzde söz konusu bu oran yüzde 44 kiracı yüzde 56 ev sahibi olarak yükseldi. Büyükşehirlerde konut almak hayal oldu. Konut kredilerinin faizleri bile ödenebilecek rakamlar değil" dedi.
2025 YILINDA YENİDEN ARTACAK
Avukat Sinan Keskin de yaptığı açıklamada konut fiyatlarının reel anlamda gerilemesinin en büyük sebebini artış gösteren konut kredi faizleri ve bireysel mevduat getirisinin fazla olmasına bağlarken, şöyle konuştu: "Konut piyasasında bu sene durağanlık yaşansa da 2025'te bu tablo tersine dönecek. Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine girmesiyle, mevduat sahipleri bu mevduattan çıkacak. 2025 yılının 2. yarısı ve 2026 yılında konuta tekrardan yönelim olacağını düşünüyorum. Ayrıca, kentsel dönüşüm süreçleri de konut fiyatlarının artışına katalizör görevi üstlenecektir."
SEKTÖRE DESTEK ÇAĞRISI
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık yaptığı açıklamada "Her ne kadar seçim sonrası sürece ilişkin olumsuz beklentiler ortadan kalkmış olsa da, konut talebinin düşük kalacağı ve bankacılık sektöründe konut talebini destekleyecek bir hamle gelmeyeceği beklentisi yeni projelere başlama iştahını da aşağı çekiyor. Sektör olarak kenetlenme zamanı." ifadelerini kullandı.
Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur da açıklamasında “Artış gösteren kira fiyatları ile inşaat maliyetlerinin yükselmesi, gayrimenkul yatırımlarını olumsuz şekilde etkiliyor. Söz konusu bu durum, ev sahibi olma girişimlerini zorlaştırırken, kira ödemek yerine konut sahibi olmayı tercih edenlerin sayısı da azalmakta."