1 Mart’ta başlayan emlak vergisi ilk taksit ödemeleri, 31 Mayıs günü sona erecek. Peki emlak vergisi ne kadar? Emlak vergisi nasıl ödenir? İşte ayrıntılar...
Türkiye sınırları içinde gayrimenkulü olan vatandaşlar, her senenin Mayıs ve Kasım aylarında olacak şekilde 2 taksitle emlak vergisi ödemesi yapıyor. Bina, arsa ve arazi için ödenen bu vergiler belediyeler tarafından tahsis ediliyor.
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren 2024 emlak vergisi ödemelerinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başladı. Emlak vergisinin son ödeme tarihi 31 Mayıs olarak açıklandı.
EMLAK VERGİSİ NE KADAR 2024?
Emlak vergisinin tutarı, belediyelerde 4 senede bir toplanan takdir komisyonları tarafından hesaplanıyor. 2022-2025 yılları emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 30 Haziran 2021'den önce belirlendi.
İlk sene herhangi bir yükseliş olmadan yeni değerler üzerinden ödeme yapılırken, ara yıllarda ise rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ilave ediliyor.
2024 ara yıl olduğundan bu sene de emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı üzerinden hesaplanacak. Yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 şeklinde belirlenmişti buna göre yüzde 29.23 artış uygulanacak.
Yani yeniden değerleme oranının eklenmesiyle emlak vergi değeri belirleniyor. Çıkan sonuçta 1.000 liraya kadar olan değer dikkate alınmazken; büyükşehir sınırlarındaki konutlarda çıkan bu vergi değerinin binde 2'si, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1'i hesaplanıyor.
Ödeme sırasında da kültür payı için verginin yüzde 10'u kadar katkı payı ödenmesi gerekiyor.
EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR 2024?
Emlak vergisini sorgulamak ve teyit etmek isteyenler, bunu bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla belediyelerin online hizmetleri üzerinden yapabiliyor.
Emlak Vergisi taksitleri ise gayrimenkulun bağlı olduğu belediyeye direkt ödenebiliyor. Ayrıca emlak vergisi ödemeleri e-Devlet üzerinden online şekilde de yapılabiliyor.
Bunların yanı sıra, emlak Vergisi Kanunu'na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazi, engelli, şehit, dul ve yetimlerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları düşüyor.