6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, deprem bölgesinde artçı sarsıntılar devam ederken, her geçen gün ülkenin dört bir yanından deprem haberleri de geliyor.
Bunun yanı sıra MTA tarafından Türkiye'nin diri fay haritasında da güncelleme yapıldı. Yapılan araştırmada 45 şehirde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirlerde açıklandı.
Birinci derece risk altında olan şehirler:
İzmir,
Balıkesir,
Manisa,
Muğla,
Aydın,
Denizli,
Isparta,
Uşak,
Bursa,
Bilecik,
Yalova,
Sakarya,
Düzce,
Kocaeli,
Kırşehir,
Bolu,
Karabük,
Hatay,
Bartın,
Çankırı,
Tokat,
Amasya,
Çanakkale,
Erzincan,
Tunceli,
Bingöl,
Muş,
Hakkari,
Osmaniye,
Kırıkkale.
Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Prof. Dr. Okan Tüysüz, katıldığı bir canlı yuayında yenilenen fay haritasını yorumlayarak, deprem beklenen şehirlere de değindi.
Söz konusu açıklamasında "Dünyanın oluşundan bugüne faylar hep var. Bunların içinde son 11 bin 800 senede deprem üretmiş faya diri fay diyoruz" ifadelerine yer veren Tüysüz, Türkiye’nin herhangi bir yerinde 5.2, 5.1 büyüklüğünde depremin meydana gelmesinin şaşırtıcı olmadığını vurguladı.
Tüysüz, "Fakat Türkiye’nin 3 tane önemli fayı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Kuzey Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova’dan başlayan Karadeniz’e paralel uzanan, Marmara Denizi’ni geçen ve oradan Kuzey Yunanistan’a uzanan Kuzey Anadolu Fayı bin 600 kilometre uzunluğunda ve dünyanın en önemli faylarından biri. İkincisi, Doğu Anadolu Fayı, bu sene bize çok büyük acılar yaşatan 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerine neden olan. Yine Bingöl Karlıova’dan başlıyor, Hatay’a kadar gelip oradan Ölüdeniz Fayı ile birleşip Kızıldeniz’e kadar uzanıyor. Bu da 6 bin 500-700 kilometre uzunluğa sahip" açıklamasında bulundu.
7.4 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR DEPREM MEYDANA GELEBİLİR
Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmamış bir kısmı olduğunun altını çizdi ve "Erzincan biliyorsunuz 1939 büyük bir deprem ile sarsıldı arkasından 1992’da Erzincan Ovası’nın doğu ucunda bir deprem oldu. 1939’da Kargapazarı denilen fay kırılmıştı. 2’sinin arasında kırılmamış bir parça bulunuyor. 1784 yılında büyük bir deprem meydana getirmiş" dedi ve deprem olduğu takdirde 7.2-7.4 büyüklüğünde bir deprem üretmesini bekledikleri bir fay olduğunu vurguladı.
Ege Bölgesi’nde ise kısa ancak çok sık fay olduğunun altını çizen Tüysüz, "Her fay olacak yerde deprem olacak diye bir şey olmaz. Depremlerin bir tekrarlanma periyodu bulunuyor. Kimileri senede kimileri 500 kimileri 10 bin kimileri 10 bin senede bir depreme neden oluyor" ifadelerini kullandı ve tekrarlanma aralığını dikkate almak kaydı ile fay üzerindeki yerleşim yerlerinin tehlikeli sayılabileceğinin altını çizdi.
İstanbul'a bakıldığında ise diri fay olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Tüysüz, "Baktığımız zaman İstanbul 1509’da 1766’da bu Marmara Denizi’nden geçen faydan dolayı ciddi hasar görmüş bir bölge. İçinde fay olmasa bile bu yüzden zarar görme ihtimali yüksek bir kentimiz" diye konuştu.
HANGİ YERLERDE DEPREM BEKLENİYOR?
Prof. Dr. Okan Tüysüz, 6 Şubat depremlerinde fayın daha önce kırılmış bölgeleri kırdığını dile getirdi.
Konuya ilişkin "Bir olasılık fayın tüm Marmara’yı kırmasıdır. Bütün Marmara’yı kırdığı halde aşağı yukarı 160 kilometre uzunluğunda bir fay kırılır. Bu da yıkıcı ve büyük bir depreme neden olur. İstanbul’da 1 milyon 160 bin tane bina var bir deprem yaşandığında bunun 750 bin tanesinin hasar görmesi 80-90 bin tanesinin büyük hasar görmesi hatta çökmesi öngörülüyor" ifadelerini kullanan Tüysüz, bunun çok büyük bir rakam olduğuna vurgu yaptı.
Tüysüz, "Marmara çevresinde deprem bekliyoruz, Bingöl Yedisu’da bir deprem bekliyoruz. Kıbrıs’a doğru Hatay açıklarında bir deprem bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
İkinci dereceden riskli olan şehirler şu şekilde:
Tekirdağ,
İstanbul,
Bitlis,
Kahramanmaraş,
Van,
Adıyaman,
Şırnak,
Zonguldak,
Afyon,
Samsun,
Antalya,
Erzurum,
Kars,
Ardahan,
Batman,
Iğdır,
Elazığ,
Diyarbakır,
Adana,
Eskişehir,
Malatya,
Kütahya,
Çankırı,
Uşak,
Ağrı,
Çorum.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci gruptaki şehirler de şu şekilde sıralandı:
Sinop,
Giresun,
Trabzon,
Rize,
Artvin,
Kırklareli,
Ankara,
Edirne,
Adana,
Nevşehir,
Niğde,
Aksaray,
Konya,
Karaman.