Ara..

İstanbul’da Gerçekten Tsunami Tehlikesi

 

Tsunami nerelerde meydana gelebilir ve Türkiye’ de de meydana gelme ihtimali var mıdır?

Yukarıda bahsedilen etkenlerin görülebileceği her yerde tsunami tehlikesi söz konusu olabilmektedir. Ancak buradaki kritik nokta bu etkenlerin deniz, okyanus gibi su birikintilerinde açığa çıkmasıdır. Zaten tsunamiler de bu etkenlerin büyük hacimli su kütlelerini tetiklemesiyle meydana gelmektedir. Bu bağlamda, incelemeye alınan deprem sonrası meydana gelen tsunamiler için gerekli şart, bir fay hattının deniz veya okyanus tabanından geçmesidir. Bu sebeple fay hattının ürettiği bir deprem su dalgalarını tetikleyip tsunamiye neden olabilmektedir.

Türkiye’ de ise genel olarak tsunaminin Japonya gibi okyanusa kıyısı bulunan ülkelerde meydana gelen bir afet türü olduğuna dair çok yanlış bir kanı yaygındır. Halbuki tsunamiler yukarıda bahsedilen koşulların gerçekleşmesi halinde her yerde meydana gelebilmektedir. Örneğin Kuzey Anadolu Fay Hattı’ nın Marmara Denizi tabanından geçmesi veya Helen Yayı’ nın Ege Denizi’ nin güneyinde bulunması, bu bölgelerde olası bir deprem anında tsunamiye sebep verebilecektir. Yani Türkiye kıyılarında da tsunami görülme ihtimali bulunmaktadır.

İstanbul'da Gerçekten Tsunami Tehlikesi Söz Konusu mudur?
Görsel Kaynak: https://www.pexels.com/photo/giant-tsunami-wave-9156792/

Tsunami dalgalarının karakteristik özellikleri nelerdir?

Tsunami dalgalarını tanımlamakta kullanılan bazı karakteristik özellikler ve terimler aşağıdaki görselde gösterildiği gibidir.

İstanbul'da Gerçekten Tsunami Tehlikesi Söz Konusu mudur?

Burada belirtilen semboller ve ifade ettikleri terimler ise aşağıda açıklandığı gibidir:

H: Tsunami Dalga Yüksekliği – Oluşan bir tsunami dalgasının genliği (dalganın tepesi ile çukuru arasındaki mesafenin yarısı) olarak düşünülebilir. Yani oluşan dalganın su yüzeyi referans alınarak belirlenen yüksekliğidir.
R: Tsunami Tırmanma Yüksekliği – İngilizce’ de “run-up” olarak adlandırılan bu ifade, oluşan bir tsunami neticesinde, su taneciklerinin kıyıda erişebileceği en yüksek noktayı ifade eder. Yani tsunami sonucu kıyıda su altında kalacak bölgelerin yüksekliğini tanımlar.
L: Tsunami Dalga Boyu – Oluşan bir tsunami dalgasının ardışık bir tepesi ve bir çukuru boyunca uzanan yatay mesafesidir.
β: Kıyı Eğim Açısı – Tsunaminin ulaştığı kıyının, deniz tabanından karaya doğru uzanan eğimine ait açıdır.
d: Deprem Merkez Üssündeki Su Derinliği – Tsunamiyi meydana getiren depremin merkez üssünde, su yüzeyi ile deniz tabanı arasında kalan derinliktir.

Tsunamiler, H/L oranı 1/20′ den küçük olan yani “sığ su” olarak sınıflandırılan dalgalardır. Tsunamilerin kıyıdan uzakta, oluştuğu bölgelerde yükseklikleri birkaç metre ile ifade edilebilirken dalga boyları kilometreleri bulabilmektedir. Tsunami dalgası bir kıyıya ulaştığında ise iki farklı durum gözlemlenebilir: Bunların ilkinde tsunami dalgası herhangi bir kırılmaya uğramadan kıyıya ulaşır. Dalga yüksekliği (H) küçük olsa bile devasa dalga boyu (L) sebebiyle kıyıda uzun mesafeler kat ederek ilerler ve geçtiği yerleri sular altında bırakarak tahribatlara ve kayıplara sebep olur. Diğer bir senaryoda ise tsunami dalgası kıyıya ilerlerken kırılmaya uğrar. Bir dalganın kırılması o dalgayı oluşturan taneciklerin, dalganın hızından daha hızlı hareket etmesi sonucunda gerçekleşir. Esasında kırılma, dalganın yüksekliğinin artması ve bir anda düzleşmesi şeklinde gözlemlenir. Tsunami dalgalarının sığ su olması neticesinde; yüksek olan dalga boylarıyla kırılmaya uğramaları, devasa yüksekliklere erişerek kıyıya çarpmalarına ve ağır hasarlara sebep olmaktadır.

Tarih boyunca İstanbul’da kayıt altına alınmış tsunamiler var mıdır?

İstnabul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat ve Jeoloji Mühendisliği Bölümünden akademisyenler tarafından hazırlanan “İstanbul İli Marmara Kıyıları Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik Ve Tehlike Analizi Güncelleme Projesi Sonuç Raporu” içerisinde Marmara Denizi’ nde etkili olmuş depreşim (tsunami) dalgaları, kronolojik sırada verilmiş ve aşağıda sunulmuştur.

120/128 – Kapıdağ Yarımadası

24.08.358 – İzmit

11.10.368 – İznik

06.11.447 – Marmara Kıyıları

26.09.477 – Çanakkale, İstanbul, Gelibolu, İzmit

26.09.488 – İzmit Körfezi

16.08.542 – Batı Trakya Kıyıları, Bandırma Körfezi

15.08.553 – İstanbul ve İzmit Körfezi

14.12.557 – İstanbul ve İzmit Körfezi

26.10.740 – İstanbul, İzmit, İznik

10.989 – Doğu Marmara Kıyıları

02.02.1039 – İstanbul ve Marmara Kıyıları

23.09.1064 – İznik, Bandırma, Mürefte, İstanbul

12.02.1332 – İstanbul

14.10.1344 – İstanbul, Trakya, Marmara Kıyıları

10.09.1509 – İstanbul

05.04.1646 – İstanbul

09.1754 – İzmit Körfezi

22.05.1766 – İstanbul Boğaz Kıyıları ve Mudanya Körfezi

10.07.1894 – İstanbul

04.01.1935 – Marmara – Hayırsız Ada

18.09.1963 – Çınarcık, Yalova – Mudanya Körfezi

Kaynak: İstanbul İli Marmara Kıyıları Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik Ve Tehlike Analizi Güncelleme Projesi Sonuç Raporu, (2018).

İstanbul’da meydana gelmiş tsunamilerin karakteristik özellikleri nelerdir?

Yukarıda sunulan depremlerden ikisini örnek olarak inceleyip İstanbul’ da meydana gelmiş tsunamiler hakkında fikir edinilmeye çalışılırsa şu sonuçlar ortaya çıkar:

– 10 Eylül 1509 depreminin merkez üssü 40.9 K ve 28.7 D koordiatlarındadır. Deprem moment büyüklüğü (Mw) = 7, H>6 m, R>8 m olarak tahmin edilmektedir. Merkez üssünde d = 350 m ve β = 10.2° olarak saptanmıştır.

–  10 Temmuz 1894 depreminin merkez üssü 40.73 K ve 29.25 D koordinatlarındadır. Deprem moment büyüklüğü (Mw) = 6.8, H ≈ 1.5 m, R<6 m olarak tahmin edilmektedir. Merkez üssünde d = 950 m ve β = 1.06° olarak saptanmıştır.

Kaynaklar: İstanbul İli Marmara Kıyıları Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik Ve Tehlike Analizi Güncelleme Projesi Sonuç Raporu, (2018).

(Li, X., & Gao, M., 2017).

(wikipedia.org).

 

Buradan anlaşıldığı üzere İstanbul ilinde olası büyük bir deprem halinde dalga yüksekliği 6 m’ yi aşabilecek, kıyıda rakımı 8 m ve daha fazla olan yerlere kadar ilerleyebilecek tsunamiler daha önce meydana gelmiştir. Hatta 1509 yılındaki depremde suların şehir surlarını aşıp şehir içine girdiği ve Galata Kulesi’ nin yakınlarına kadar ilerlediği de rivayet edilmektedir.

 

İstanbul'da Gerçekten Tsunami Tehlikesi Söz Konusu mudur?
10 Eylül 1509 İstanbul Depremi Görsel Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/articles/c89en83d53po

 

Günümüzde de İstanbul’ da bir tsunami gerçekleşme ihtimali var mıdır?

Bahsedilen tarihi kayıtlar ve bilimsel veriler ışığında söylenebilir ki hem Türkiye’ de hem de İstanbul’ da hafife alınamayacak bir tsunami tehlikesi mevcuttur. Buna Türkiye ve İstanbul kıyılarının yakınlarında bulunan fay hatlarının deniz tabanlarından geçmesi sebebiyet vermektedir. Buralarda meydana gelebilecek depremler deniz sularını tetiklemekte ve tsunamilere sebep olabilmektedir. 30 Ekim 2020′ de İzmir’ de meydana gelen deprem sonrasında da bir kişi tsunami sebebiyle hayatını kaybetmiştir (Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-54772835). Dolayısıyla bu konu görmezden gelinemeyecek ve hafife alınamayacak kadar değerli olup kıyı ve liman yapılarında, kıyı yerleşimlerinde, şehir planlamalarında kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Yorumlar 0

Yorum yaz

Etiket
Gayrimenkul Tapu Yurtdışından Ev Konut Ev Satın Kat Mülkiyeti İnşaatları Taşınmaz Satışlarında Gayrimenkullerin Takasında Mega Kentin Çevre Şehircilik Çarpık Kentleşme Şuyulandırma İşlemi Türkiye Gezilecek Toplu Türk Milletinin Bölgelerin Belli Konutların Turizm Malların Tapuda Pay Ülkemizde Türkiye’Deki En Yapıların Su Yapı İnşasında Seyahat Acentelerine Yapının Bulunduğu Alım Özel Şartlarınız Bina Yüksekliği Son Yıllarda Emlak Sektörünün Yurtdışında Coğrafi Tarihi Avan Projeyi Kiracıların Evde Ofisi Konut Kolon Güçlendirme Antalyanın Işıltılı Alım-Satım Yerleşim Alanlarının Gelir İklim Krizinin Özellikle Görevden Alma Komşuluk Çatısı "Brüt Beton" Yatırımı Bitişik Nizam Türkiyede Oturum Binalarda Hasar Alıp Bilindiği Üzere Dönemlerde Temelden Kiralık Evlerde Milli Yaşanan Partman Karar Geçtiğimiz Günlerde Ayni Hak Şehirde Ya Arsa Mesken İhaleler Kanun İntifa; Kelime Kıymetli Müşterilerimiz Uzmanlar Dış Teknolojinin İlerlemesiyle Fransızca Kökenli “Afet Riski Noter Satış Atığın Kaynağında İmar Kanununun Satış Üzerine Bina İlin Kira Miras Kalan Alternatifleri Elbirliği Mülkiyet Arsa Alırken Akıllı 069 Faizli Piyasası; Yatırımlarını Hız Kayseri Anadolu Projeden Tahliye Taahhütnamesi Blok Toki Düşük Idc’Nin Veri Yerlerinde Tcmbnin Yayımladığı Kiralarken Yabancı Ülke Kiraya Verilen Güvenlik Zafiyeti “Gayrimenkulde En Kurban Bayramı Brüt İnşaat Sektörü Tapu Harcı Doğalgaz Modern Zemin Etüt İş Dünyasındaki Arızi Kazançlar Ekim Ayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dubleks Bilinen Sevgili Müşterilerimiz Abd’Li Yatırımcı Borçlunun Kanuni Veraset Vergisi Cumhuriyet Kanunun Amacı; Genelinde Emlak Kentsel Dönüşümde Tatil İsteyenlerin Reşit Olmayan Gelişen Teknolojiler İmarı Yapılan Muhafazakâr Villa Beyannamesi İskânı Olmayan 1988Den Bugüne Kiracı Hakları Tarafların Karşılıklı Yılda İster İlkokul Yabancıların Taşınmaz Teknoloji Çağının Dünya Nüfusunda Oturma Ruhsatı Gelişmeleri Anne Babanın Dönüşümle Arada Survey Gazetesi Evinizde Bitki İçeriğimizde Sizin Yanından Komşu Almanya’Da Hessen Yazımızda Kişi Sahiplerinin Yatırımları Villada Yaşamak Öncelikle Apartman Yatırımcısı Doğasından Havasından Sigortası; Yasasına Konut Otomobil Başımız Sağ Kira Sözleşmesi Yılından Beri Gündelik Hayatın Foldhome Son İptal Deniz Kenarında Şerh Aile Malları Maddede Belirtilen Karşılığı Danışmanlığı Tapusu Şahısta Dünyanın Ülkesinde İç Mekan Adalarını Yönteme Şehir Sektöründe Orman Kadastrosu; Yeni Yıl Giyinme Alanını Geçen Gün Arsanın Mahalin Tabanına Deprem Kuşağı Şayet İhale Sayılı Çiftçi Kayıt Cumhuriyeti Sahiplerini Vatandaşlarının Recep Yaşadığımız Yer Tespit Paris Yakınlarında Web-Tapu Parsel Sınırlı Ayni Kredisi Kiralamak Dünyadaki Para Müteahhitler Tarafından Raporlara Yapay Zekanın Enerji Kimlik Evinizi Satmak Yaz Tatilinden Günümüzde Gayrimenkul Milyonlarca Şubat Depreminde Endeksa Uluslararası Türkiyedeki Değerlemede Yerli Yerinde Tadilat Projesi Yaşam Alanı Türk-İş Basra Körfezinden Yöre Halkının Ada Pafta Sosyal Medyada Sitelerde İnsan Davranışlarını Ekonomist Türkiyenin Bmd Başkanı Çalışanı Sattıktan Ahara Temlik Yönetmelik Dönüşüm Ayına Kişinin Megakentteki Yüksek Evde Ticaret Bakan Türkiye’Nin Aidat Türkiye’De Gerçekleştirilen Fiyatlarının Yılında Tahsil Zamanlarda Kredi Notunuzu Kayseri Hacılar Antalya’Da Başlayan Yenilikçi Yaklaşım Modası Geçmeyecek Müsiad Sahipleri Prefabrik Taşınma Kararı İşkur Verilerine Aidatlara Asgari "Sahibindex İstatistik Yılının Temmuz Mimar Sahibini Süreci Az İzeko Turizm Zamanaşımı Çoğunlukla Çeşitli Sebepler Tbmm Kurulu’Nda Tüik Hukuk İstanbulda Gelirleri Muhalefet Abdde Bekleyen Dönüşüm Yabancıya Kıbrıs Çatıda Güneş Chp Muğla Nevşehir Merkezli Yargıtay Bakanlığı’Nın İnşaat Medeni Kanunu’Nun Deprem Danışmanları İşlemlerini Göç İdaresi Yatırım Portföyünüzü Hazine Maliye Tek Evi Alacaklının Başvuru Trabzon’Un Maçka Yüksek Faizlerdeki Fiyatlardaki Ekspertiz Gayrimenkullerin Sahibi Bugün Modern Malı Satanın İstanbul Planlama Fiyat Yapı Sözlük Anlamı Ki Vücudumuzu Türkiye Yabancı Gerçek Başlaması Emlakçının Gayrimenkulün Tabii Devir Dünyasında Ak Parti’Nin İmsiad Bankacılık Düzenleme Yabancılara Ticari Değeri Orijinal Adı Mayıs Atatürkü Boğazı’Nın Yandex Nedvijimost Üretici Fiyatı Fek Demek Yazlık Erdoğan’In Amortisman; Bakyapı Yönetim Tarafından Eflasyonist Ortam Loft Kavramı Piyasasında Milyonlarca Asma Kat Gelişme Olanakları Hazır Maliyet Başlatılan Tasarruf Mevduatı Günde Adana’Da Kahramanmaraş Sıfır Araçlarda Satışlarının Asrın Felaketi İzmirde Sabah Yatırımcılar Eylülden Sayın İşçi Çanakkalede Zorunlu Fiyatları "Brüt" Borç Tamamlanmış Binanın Parti 123 Eviniz Büyükse Değerleme Büyük Kültür “Konut Gelir İdaresi Çevre Bakanlığı Sevgi Londra Oturum Derinliği İskan Belgesi Yapılan Tüm Arazinizin Mirastan Feragat Adını Yaşanan Sorunlar Rehber Sigortası Halinde Metrekarelik Evin Kiracısının Huzurunu Konkordato Sertifikası Stopaj Dubaide Türkün Kartlarındaki Mart’Ta Şubatta Meydana Değerleme Rant Vergisi; Paylı Mülkiyet Bakanı Dünyada Emeklinin Kiralarının Terimi Bungalov; Tek Günümüz Orta Taşınmazın Üzerinde Krizi İzmir Büyükşehir Konuttan Adalet Ayının İnşa Edilen Danışmanlığı İsteyen Çalışmalarına Bugünkü Sayılı Gazetesi The Economist Atem Temiz Ekonomik Yabancılara Enflasyon Abd Elektronik İlan Banka İpotekli Araştırma Süreci Oranında Mevduatın Krediye Artık Binlerce Dört Yapımı Tamamlanmış Sükna Hakkı Faiz Tarihli Konutder Toki İlde Felaketinde Zamankinden Fazla Büyük Artaş Sektöründeki Yılı İçerisinde Söz Konusu Ağaçlardan Elde Asgari Ücret 1 Amerika Tsunami Nedir Yılına Girilmesiyle Yapılarda Dışarıya Hayatının Kamuya Hizmet Kıbrısta Eytlilere Müjdeli Finans Alanında Alacaklı Kişinin Edilmeye Afet Riskli Sürekli Sektörü Uzun Tekelleşen Firmalar Değerli Evim İrtifakı Yatırımı Şufa Hakkı Dünyadan Sıra Gelecek Tamamlandıktan Cumba Sözlük Ekspertiz Raporu Merkez Bankası Emlak Mhp Ordu Uzmanların Parti Taşınmaz; Satılık Bilimci Faiz Emlakçılık Mesleği Satışında Eski Yılların Maliyetlerinin Binin Şehir Plancısı Dar Gelirli Türkiyeye Yılın Yerbilimci Prof Aralık Tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Binaya Vefat Halinde İmarlı Gyoder Mart Ayında Sektörü Dişli Döşemelerde Depreminin İstanbulun Bankası’Nın Emlakjetcom Riski Tokiden Habertürk Yazarı Alıcılar Verimliliği Kooperatiflerde Ortaklığa Posta Beyanı Zingat Evcil Eve Sahip Üzerinde Haziran 2022’Den Evini İş Uygulanan ‘Sıkı Vekaletname Açısından İlk Kez Dünyasının İyi Menemen Ziraat Büyükşehirlerde Açıklanan İnsanların Hayatlarında Taşı Toprağı Tasarrufu Satışları 2023Te 5N1k Problemi İlk İhdas Pandemide Konutu Olan Vakıf Güneşin Enerjisi Aylarını İlanını Yayınladığınız Tokinin Kamu Denetçiliği Üniversite Tercih Emekli Aylıklarında Ulaştırma Altyapı Organize Sanayi Sürdürülebilir Mimari Elazığ’In Konutu Cebri Evleri Kentsel Bankalarda Dövize Bin Ortadoğulular Şirketlere Sağlanan Beyan Kelimesi Aleniyet Sözlükte Finansal Koşulların Malikleri Yürütülecek Yüzleri Güldüren Özyurtlar Holding Bakanlığı Tarım Kredi Tcticaret Hisseli Giderek Duyduğumuz Alacak Sıcaklığını Gayrimenkulün Devleri Şişli Belediyesi Rekabetin Oldukça Soğuk Havaların Yasal Kadastro Projeler Yüz Konutunu Diri Fay Küresel Isınma Ahşap Binaların Kirayı Bankaya Endeksa Yerel Seçimlere Kanal Türklerin Yurt Döneminde Fiyatlarında Niğde Veri Yatırımının 2024Ün Başında Gelecek Çimento Toplumun Görünümü Araçlarından Çeşmedeki Ülke Yargıtaydan Senenin İbb İştiraki Mühendislerinin Ucuz Yer Bilimci Economist Yabancılar Yatırım Kızılay Bağış Ekonomi Yazarı Konutta Hem Ebeveyn Çocukları Kurum Chp Evini Danışmanlık Seçimlerin Lüks Sezonunun Ekonomik Zorluklar Girne Belediye Kent Beyannamesi Kiracılar İzmir’De Bölgede Ipsos Sürekli Artış Etapta Tatilcilerin Gözde Bakanlık 45 Uzmanı Hem Hükümetin Denizli Dezenformasyonla Mücadele Büyükşehirlerde Dr Martta Para İsteyenler Ev Alırken Atina Üniversitesinde Kiralarına Yaptığı Açıklamada Kredileri Bolu Sahibinden Platformuna Taksit Sınav Bankalar Miras Paylaşımları Sigorta Yerleştirme Motorlu Kara Özelleştirme İdaresi Bugün Paylaşımında Ödemeler Sektör Kaynakları Günlerin Resmi Ödemelerini Depreme Karşı Emlakta Doğrulanmış Alıcıları
0
Danışmanlarımız
0
Mutlu Müşteriler
0
Satılık İlanlar
0
Kiralık İlanlar

DEMOKRASİ TOKİDE 2 1 FULL YAPILI DAİRE